Tampere http://anttiolavisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/133175/all Thu, 09 May 2019 12:36:44 +0300 fi Satojen miljoonien salailu http://aarneraevaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275730-satojen-miljoonien-salailu <p>Kansi ja areena -hankkeen päätöksenteko aukaisi uudenlaisen kulttuurin Tampereella. Hankkeet salataan, jos ne eivät etene julkisesti.</p><p>Tampereen valtakoalitio siirsi 15.4.2019 valtuustossa Hiedanrannan kehittämisen julkisuuslain ulottumattomiin, yhtiöön. Samalla siirtyivät kaupungille aiheutuvat satojen miljoonien kustannukset ja vastuut valtuuston talousarviovallankäytön ulottumattomiin.</p><p>Apulaispormestari arvioi hankkeesta kaupungille aiheutuviksi kokonaiskuluiksi 300 miljoonaa.</p><p>Hiedanrannan kehitysohjelman keskeisimmät riskit liittyvät Näsijärven täyttämiseen eli niin sanottuihin Dubain saariin sekä järvessä olevaan 1,5 miljoonaan kuutioon 0-kuitua.</p><p>Hanke kärsi takaiskun, kun hallinto-oikeus arvioi Dubain saaria koskevat suunnitelmat lainvastaisiksi.</p><p>Nyt alueen kehittäminen siirretään siis pois julkisuuslain ja sitä kautta julkisen arvioinnin ulottumattomiin. Koska hanke on osa pormestarisopimuksessa hyväksyttyä ratikkahanketta, valtuustossa esitystäni asian palauttamiseksi uudelleen valmisteluun ei kukaan kannattanut.</p><p>On todennäköistä, että valtuuston asettamat reunaehdot ratikalle eivät toteudu. Ongelmat eivät ratkea salaamalla. Dubain saariin liittyviin ratikan suunnitelmiin pitäisi lisätä julkisuutta.</p><p>Yhtiömalli kaventaa demokratiaa. Lisäksi se aiheuttaa Tampereen kaupungille 18 miljoonan lisäkustannukset. Yhtiömalli mahdollistaa senkaltaista verosuunnittelua, että julkinen sektori menettää yli 15 miljoonaa arvonlisäveroja.</p><p>Kaupunki siirtää 27 miljoonalla ostamansa maaomaisuuden yhtiölle. Kaupungille jäävät alueen arvoa vähentäneet pilaantuneet maat, puhdistusvelvoittein.</p><p>Tampereen ei pidä aloittaa yhtään uutta hanketta. Tunneli, ratikka, kävelykeskusta, kansi ja areena ovat romahduttaneet kaupungin talouden.</p><p>Ensin pitää ratkaista näiden hankkeiden aiheuttamat ongelmat.</p><p>Keväällä 2018 konsultti Eero Laesterä esitti talouden tasapainottamista painopisteenä investointien priorisointi. Hiedanrannan -hankkeen siirtäminen pois kaupungin taloussuunnittelusta heikentäisi mahdollisuutta toteuttaa laajempaa talouden tasapainottamista.</p><p>Tämä on ongelma.</p><p>Palveluihin kohdistetut säästöt, maksujen ja verojen korotukset tai alibudjetointi eivät tasapainota Tampereen taloutta.</p><p>Aarne Raevaara kaupunginvaltuutettu</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kansi ja areena -hankkeen päätöksenteko aukaisi uudenlaisen kulttuurin Tampereella. Hankkeet salataan, jos ne eivät etene julkisesti.

Tampereen valtakoalitio siirsi 15.4.2019 valtuustossa Hiedanrannan kehittämisen julkisuuslain ulottumattomiin, yhtiöön. Samalla siirtyivät kaupungille aiheutuvat satojen miljoonien kustannukset ja vastuut valtuuston talousarviovallankäytön ulottumattomiin.

Apulaispormestari arvioi hankkeesta kaupungille aiheutuviksi kokonaiskuluiksi 300 miljoonaa.

Hiedanrannan kehitysohjelman keskeisimmät riskit liittyvät Näsijärven täyttämiseen eli niin sanottuihin Dubain saariin sekä järvessä olevaan 1,5 miljoonaan kuutioon 0-kuitua.

Hanke kärsi takaiskun, kun hallinto-oikeus arvioi Dubain saaria koskevat suunnitelmat lainvastaisiksi.

Nyt alueen kehittäminen siirretään siis pois julkisuuslain ja sitä kautta julkisen arvioinnin ulottumattomiin. Koska hanke on osa pormestarisopimuksessa hyväksyttyä ratikkahanketta, valtuustossa esitystäni asian palauttamiseksi uudelleen valmisteluun ei kukaan kannattanut.

On todennäköistä, että valtuuston asettamat reunaehdot ratikalle eivät toteudu. Ongelmat eivät ratkea salaamalla. Dubain saariin liittyviin ratikan suunnitelmiin pitäisi lisätä julkisuutta.

Yhtiömalli kaventaa demokratiaa. Lisäksi se aiheuttaa Tampereen kaupungille 18 miljoonan lisäkustannukset. Yhtiömalli mahdollistaa senkaltaista verosuunnittelua, että julkinen sektori menettää yli 15 miljoonaa arvonlisäveroja.

Kaupunki siirtää 27 miljoonalla ostamansa maaomaisuuden yhtiölle. Kaupungille jäävät alueen arvoa vähentäneet pilaantuneet maat, puhdistusvelvoittein.

Tampereen ei pidä aloittaa yhtään uutta hanketta. Tunneli, ratikka, kävelykeskusta, kansi ja areena ovat romahduttaneet kaupungin talouden.

Ensin pitää ratkaista näiden hankkeiden aiheuttamat ongelmat.

Keväällä 2018 konsultti Eero Laesterä esitti talouden tasapainottamista painopisteenä investointien priorisointi. Hiedanrannan -hankkeen siirtäminen pois kaupungin taloussuunnittelusta heikentäisi mahdollisuutta toteuttaa laajempaa talouden tasapainottamista.

Tämä on ongelma.

Palveluihin kohdistetut säästöt, maksujen ja verojen korotukset tai alibudjetointi eivät tasapainota Tampereen taloutta.

Aarne Raevaara kaupunginvaltuutettu

]]>
1 http://aarneraevaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275730-satojen-miljoonien-salailu#comments Korruptio Ratikka Salailu Tampere Yhtiöittäminen Thu, 09 May 2019 09:36:44 +0000 Aarne Raevaara http://aarneraevaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275730-satojen-miljoonien-salailu
Pääpoliisiasema takaisin Jyväskylään ja poliiseille syrjäseutulisä http://joonaskontta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269767-paapoliisiasema-takaisin-jyvaskylaan-ja-poliiseille-syrjaseutulisa <p>Suomessa kärsitään akuuttia pulaa poliiseista. Osana valtion säästöjä myös poliisien lukumäärästä on tingitty. Kuten yleensä muutkin säästötoimet, tämäkin näkyy ensimmäisenä syrjäseutujen arjessa. Näin on ikävä kyllä jo nyt.</p><p>Poliisi-tilannetta heikentävät erityisesti kaksi asiaa: epävarmuus valtion rahoituksesta ja liian pienet valmistumismäärät poliisiammattikorkeakoulusta. Alasta onkin saatava taas houkutteleva riittävän rahoituksen turvaamisella. Oikeita askelia tähän suuntaan on jo otettu tällä hallituskaudella, tosin vasta pitkän vääntämisen jälkeen.</p><p>Sisäministeri Mykkänen (kok.) vannoi vielä syksyllä poliisipalvelujen suhteen kaiken olevan periaatteessa kunnossa. Kertakaikkiaan käsittämätöntä. Onneksi joulukuussa hallitus päätti kuitenkin lisätä budjetissa 3,3 miljoonaa euroa harvaan asuttujen alueiden poliisipalvelujen turvaamiseen. Rahoitus on riittämätön, mutta suunta oikea.</p><p>Pelkkä kotiseuturakkaus ei riitä houkuttelemaan poliiseja esimerkiksi Saarijärvelle tai Viitasaarelle niin kauan, kun pääkaupunkiseudulla maksetaan jopa satojen eurojen &ldquo;pääkaupunkilisää&rdquo;. Parasta olisi jos tästä lisästä luovuttaisiin. Jos tämä ei onnistu, niin myös meillä Keski-Suomessa tulisi maksaa takavuosien &ldquo;syrjäseutulisää&rdquo; poliisipulan helpottamiseksi.</p><p>Keski-Suomessa muistetaan hyvin pääpoliisiaseman lakkautus ja keskittäminen Jyväskylästä Tampereelle. On kestämätöntä, että vajaan 300 000 asukkaan Keski-Suomi on vaarassa jäädä paitsioon erityisosaamisesta tämän keskittämispäätöksen vuoksi, kun Tampereen asema &ldquo;kotikenttäedulla&rdquo; vetää osaamista puoleensa. Pääpoliisiasema pystyy tarjoamaan houkuttelevia etenemismahdollisuuksia ja urapolkuja. Samalla se lisäisi koko Keski-Suomen vetovoimaa vastavalmistuneiden poliisien silmissä.</p><p>Eiköhän olisi jo aika tehdä johtopäätökset tämän päätöksen virheellisyydestä ja palauttaa pääpoliisiasema Jyväskylään.</p><p>Jos ja kun valtionrahoitus kasvaa, tulee meillä Keski-Suomessa olla rohkeutta palkata lisää poliiseja. Raha pitää saada käyttöön ja kentälle, koska haasteita meillä riittää. Ajankohtainen esimerkki tästä on Jämsän ja Jyväskylän huumetilanne.</p><p>Poliisi ei voi saa olla pelkkä netin etäpalvelu. Poliisin tulee olla myös syrjäseutujen arjessa läsnä.</p><p><a href="http://www.joonaskontta.fi">www.joonaskontta.fi</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Suomessa kärsitään akuuttia pulaa poliiseista. Osana valtion säästöjä myös poliisien lukumäärästä on tingitty. Kuten yleensä muutkin säästötoimet, tämäkin näkyy ensimmäisenä syrjäseutujen arjessa. Näin on ikävä kyllä jo nyt.

Poliisi-tilannetta heikentävät erityisesti kaksi asiaa: epävarmuus valtion rahoituksesta ja liian pienet valmistumismäärät poliisiammattikorkeakoulusta. Alasta onkin saatava taas houkutteleva riittävän rahoituksen turvaamisella. Oikeita askelia tähän suuntaan on jo otettu tällä hallituskaudella, tosin vasta pitkän vääntämisen jälkeen.

Sisäministeri Mykkänen (kok.) vannoi vielä syksyllä poliisipalvelujen suhteen kaiken olevan periaatteessa kunnossa. Kertakaikkiaan käsittämätöntä. Onneksi joulukuussa hallitus päätti kuitenkin lisätä budjetissa 3,3 miljoonaa euroa harvaan asuttujen alueiden poliisipalvelujen turvaamiseen. Rahoitus on riittämätön, mutta suunta oikea.

Pelkkä kotiseuturakkaus ei riitä houkuttelemaan poliiseja esimerkiksi Saarijärvelle tai Viitasaarelle niin kauan, kun pääkaupunkiseudulla maksetaan jopa satojen eurojen “pääkaupunkilisää”. Parasta olisi jos tästä lisästä luovuttaisiin. Jos tämä ei onnistu, niin myös meillä Keski-Suomessa tulisi maksaa takavuosien “syrjäseutulisää” poliisipulan helpottamiseksi.

Keski-Suomessa muistetaan hyvin pääpoliisiaseman lakkautus ja keskittäminen Jyväskylästä Tampereelle. On kestämätöntä, että vajaan 300 000 asukkaan Keski-Suomi on vaarassa jäädä paitsioon erityisosaamisesta tämän keskittämispäätöksen vuoksi, kun Tampereen asema “kotikenttäedulla” vetää osaamista puoleensa. Pääpoliisiasema pystyy tarjoamaan houkuttelevia etenemismahdollisuuksia ja urapolkuja. Samalla se lisäisi koko Keski-Suomen vetovoimaa vastavalmistuneiden poliisien silmissä.

Eiköhän olisi jo aika tehdä johtopäätökset tämän päätöksen virheellisyydestä ja palauttaa pääpoliisiasema Jyväskylään.

Jos ja kun valtionrahoitus kasvaa, tulee meillä Keski-Suomessa olla rohkeutta palkata lisää poliiseja. Raha pitää saada käyttöön ja kentälle, koska haasteita meillä riittää. Ajankohtainen esimerkki tästä on Jämsän ja Jyväskylän huumetilanne.

Poliisi ei voi saa olla pelkkä netin etäpalvelu. Poliisin tulee olla myös syrjäseutujen arjessa läsnä.

www.joonaskontta.fi

]]>
4 http://joonaskontta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269767-paapoliisiasema-takaisin-jyvaskylaan-ja-poliiseille-syrjaseutulisa#comments Jyväskylä Poliisi Syrjäseutu Tampere Turvallisuus Sun, 17 Feb 2019 08:28:06 +0000 Joonas Könttä http://joonaskontta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269767-paapoliisiasema-takaisin-jyvaskylaan-ja-poliiseille-syrjaseutulisa
Saa tehdä! http://jounimarkkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267831-saa-tehda <p>Valtio, kunta ja muut julkiset organisaatiot on luotu alkujaan vain yhtä tarkoitusta varten: mahdollistaa tekeminen ja toteuttaminen, yksin ja yhdessä. Tämä perusajatus on päässyt osin unohtumaan, kun hyvinvointivaltio on lähtenyt holhoamaan ihmistä ja sitä kautta estänyt touhuamista. Lupaprosessit ovat monimutkaisia ja tarkastava viranomainen onnistuu löytäessään virheen. Toimeliaisuus ja ihmisten aktiivisuus kärsivät.</p><p>Nyt täytyykin kääntää ajatus ympäri. Palautetaan ajatus yhteiskunnasta tekemisen mahdollistavana alustana. Ideoihin pitää suhtautua positiivisesti ja viranomaisten tavoitteen täytyy olla uuden toiminnan mahdollistaminen. Uusi teknologia mahdollistaa esimerkiksi tapahtumajärjestämisessä lupaprosessien yhtenäistämisen. Jatkossa meidän täytyy saada kaikki tarvittavat luvat yhden kanavan kautta ilman eri viranomaisten erillisiä lupaprosesseja.</p><p>Samalla seuraa myös järjestäjän vastuu. Kun jotain lähdetään touhuamaan, mukana seuraa myös vastuu. Esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä tekemisen täytyy olla matalalla kynnyksellä mahdollista, mutta samalla järjestäjällä on vastuu esimerkiksi tapahtumapaikan siisteydestä. Ravintolapäivän ja korttelifestareiden kaltaisten tapahtumien järjestämiseen täytyy löytää helpot ja joustavat toteutustavat, jotka eivät vaadi poikkeusten poikkeuksia.&nbsp;</p><p>Kun lisäämme ihmisten mahdollisuuksia, lisäämme myös touhuamista. Palautamme talkookulttuurin ja luomme yhteisöllisyyttä. Samalla onnellisuus lisääntyy, kun saamme olla mitä olemme. Julkinen sektori ei saa määrittää, mikä on ok. Sen määrittävät ihmiset itse ja julkinen toimija seuraa mukana. Luodaan puitteet, annetaan vastuu ja annetaan tehdä!</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Valtio, kunta ja muut julkiset organisaatiot on luotu alkujaan vain yhtä tarkoitusta varten: mahdollistaa tekeminen ja toteuttaminen, yksin ja yhdessä. Tämä perusajatus on päässyt osin unohtumaan, kun hyvinvointivaltio on lähtenyt holhoamaan ihmistä ja sitä kautta estänyt touhuamista. Lupaprosessit ovat monimutkaisia ja tarkastava viranomainen onnistuu löytäessään virheen. Toimeliaisuus ja ihmisten aktiivisuus kärsivät.

Nyt täytyykin kääntää ajatus ympäri. Palautetaan ajatus yhteiskunnasta tekemisen mahdollistavana alustana. Ideoihin pitää suhtautua positiivisesti ja viranomaisten tavoitteen täytyy olla uuden toiminnan mahdollistaminen. Uusi teknologia mahdollistaa esimerkiksi tapahtumajärjestämisessä lupaprosessien yhtenäistämisen. Jatkossa meidän täytyy saada kaikki tarvittavat luvat yhden kanavan kautta ilman eri viranomaisten erillisiä lupaprosesseja.

Samalla seuraa myös järjestäjän vastuu. Kun jotain lähdetään touhuamaan, mukana seuraa myös vastuu. Esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä tekemisen täytyy olla matalalla kynnyksellä mahdollista, mutta samalla järjestäjällä on vastuu esimerkiksi tapahtumapaikan siisteydestä. Ravintolapäivän ja korttelifestareiden kaltaisten tapahtumien järjestämiseen täytyy löytää helpot ja joustavat toteutustavat, jotka eivät vaadi poikkeusten poikkeuksia. 

Kun lisäämme ihmisten mahdollisuuksia, lisäämme myös touhuamista. Palautamme talkookulttuurin ja luomme yhteisöllisyyttä. Samalla onnellisuus lisääntyy, kun saamme olla mitä olemme. Julkinen sektori ei saa määrittää, mikä on ok. Sen määrittävät ihmiset itse ja julkinen toimija seuraa mukana. Luodaan puitteet, annetaan vastuu ja annetaan tehdä!

]]>
3 http://jounimarkkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267831-saa-tehda#comments Kaupunki Kokoomus Pirkanmaa Tampere Touhuta Thu, 17 Jan 2019 14:17:41 +0000 Jouni Markkanen http://jounimarkkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267831-saa-tehda
Tunnin juna on lähempänä kuin koskaan aiemmin! http://jounimarkkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/266195-tunnin-juna-on-lahempana-kuin-koskaan-aiemmin <p>Päärata on tukossa. Aamujuna Tampereelta Helsinkiin on täynnä joka arkipäivä, eikä helpotusta ole tulossa ennen kuin saamme lisää junia. Uudet junat vaativat lisää raiteita. Raiteet vaativat rahaa.</p><p>Rahaa on valitettavasti vain rajallisesti, etenkin valtiolla. Jos yrittäisimme toteuttaa pääradan päivityksen pelkällä valtion rahalla, valmistuminen 2020-luvulla ei olisi realismia. Onneksi meillä on viime viikkoina tullut uusia työkaluja käyttöömme.</p><p>EU-raha</p><p>Päärata ollaan saamassa osaksi Euroopan laajuista TEN-T-ydinkäytäväverkostoa (<a href="https://suomenkasvukaytava.fi/paarata-eu-rahoituksen-piiriin/">https://suomenkasvukaytava.fi/paarata-eu-rahoituksen-piiriin/</a>). Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että voimme saada radan rakentamisen kustannuksista 30 % tai jopa 50 % EU:n CEF-rahoituspaketista. Suomi on saanut suhteessa vähän tukea EU:lta liikennehankkeisiin, joten nyt on erinomainen mahdollisuus muuttaa tilanne!</p><p>Päärata-yhtiö</p><p>20.12. julkaistu selvitys kannustaa luomaan hankkeelle väyläyhtiön, joka voi kerätä monikanavarahoitusta. Rahaa voidaan saada maan arvon noususta, käyttäjiltä, kunnilta, sijoittajilta, valtiolta ja EU:lta. Siten hankkeen rahoitus on mahdollista saada kasaan hyvinkin nopeasti. Selvitys on luettavissa linkin takaa: <a href="https://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/uusia-loppurahoittajia-suurille-vaylahankkeille">https://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/uusia-loppurahoittajia-suurille-vaylahankkeille</a></p><p>Mitä seuraavaksi?</p><p>Jotta hanke saadaan todella liikkeelle, seuraavana meidän täytyy saada suunnitelmat kasaan. Laitetaan väyläyhtiö pystyyn, kerätään suunnitteluun tarvittavat varat ja tehdään suunnitelmat valmiiksi. Toisessa vaiheessa kerätään varat itse hankkeen toteuttamiseen. Yksinkertaistaen laitetaan suunnitelma sekä rahoitus kuntoon ja mahdollisimman nopeasti kuokka maahan!</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Päärata on tukossa. Aamujuna Tampereelta Helsinkiin on täynnä joka arkipäivä, eikä helpotusta ole tulossa ennen kuin saamme lisää junia. Uudet junat vaativat lisää raiteita. Raiteet vaativat rahaa.

Rahaa on valitettavasti vain rajallisesti, etenkin valtiolla. Jos yrittäisimme toteuttaa pääradan päivityksen pelkällä valtion rahalla, valmistuminen 2020-luvulla ei olisi realismia. Onneksi meillä on viime viikkoina tullut uusia työkaluja käyttöömme.

EU-raha

Päärata ollaan saamassa osaksi Euroopan laajuista TEN-T-ydinkäytäväverkostoa (https://suomenkasvukaytava.fi/paarata-eu-rahoituksen-piiriin/). Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että voimme saada radan rakentamisen kustannuksista 30 % tai jopa 50 % EU:n CEF-rahoituspaketista. Suomi on saanut suhteessa vähän tukea EU:lta liikennehankkeisiin, joten nyt on erinomainen mahdollisuus muuttaa tilanne!

Päärata-yhtiö

20.12. julkaistu selvitys kannustaa luomaan hankkeelle väyläyhtiön, joka voi kerätä monikanavarahoitusta. Rahaa voidaan saada maan arvon noususta, käyttäjiltä, kunnilta, sijoittajilta, valtiolta ja EU:lta. Siten hankkeen rahoitus on mahdollista saada kasaan hyvinkin nopeasti. Selvitys on luettavissa linkin takaa: https://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/uusia-loppurahoittajia-suurille-vaylahankkeille

Mitä seuraavaksi?

Jotta hanke saadaan todella liikkeelle, seuraavana meidän täytyy saada suunnitelmat kasaan. Laitetaan väyläyhtiö pystyyn, kerätään suunnitteluun tarvittavat varat ja tehdään suunnitelmat valmiiksi. Toisessa vaiheessa kerätään varat itse hankkeen toteuttamiseen. Yksinkertaistaen laitetaan suunnitelma sekä rahoitus kuntoon ja mahdollisimman nopeasti kuokka maahan!

]]>
3 http://jounimarkkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/266195-tunnin-juna-on-lahempana-kuin-koskaan-aiemmin#comments CEF Helsinki Päärata Rahoitus Tampere Thu, 20 Dec 2018 14:15:50 +0000 Jouni Markkanen http://jounimarkkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/266195-tunnin-juna-on-lahempana-kuin-koskaan-aiemmin
Keskustanuorena oleminen Tampereella http://lottajrvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264672-keskustanuorena-oleminen-tampereella <p>Olen Tampereella Keskustanuorissa olemisen huomannut olevan huono erilaisuuden takia. Olen erilainen kuin muut epilepsian takia ja muutenkin. Kaikkein vaikeinta on toimiminen ollut erilaisista avioliitoista ja aborteista puhuttaessa kun muut kannattaa ja minä vastustan kun tiedän että ne on vääriä asioita. Kaikissa asioissa olen huomannut että enemmistö kannattaa ja minua ja muita erilaisiin vähemmistöihin kuuluvia ei kuunnella ainakaan vielä. Se on huonointa kun alkoholia kannatetaan ja juodaan vaikka minä en sitä jo lääkkeiden ja muun takia ota vaan otan tavallista kahvia tai limsaa. Minusta parasta minulle olisi vaihtaa kokoomukseen tai rohkeasti kertoa että vastustan kun asia on väärin perusteluineen. Tampereen ympärillä olevissa kunnissa ei ole yhtään keskustanuorten toimintaa eikä edes yhtä keskustanuorten osastoa. Minun mielestäni on hyvä lopettaa julkinen abortin ja muun väärän kannattaminen ja etsiä uusia jäseniä ja yhteistyötä tekeviä järjestöjä tai liittoja. Lisää vaikeutta minulle on nykyisessä sairauslomalla olemisesta kun voin vain etä yhteydellä kokouksia nykyään pitää. Poissaolon pakon takia olen monen uuden hyvän asian Tampereen keskustanuorissa saanut mieleeni, ja niitä on hyvä saada mieleen että on hyviäkin asioita kuten kokouksiin liittyminen ja se ettei paljoa muuta toimintaa ole. Usein olen miettinyt jopa niin että voitaisiin vaikka kirjoittaa johonkin yhdessä Tampereen kokoomusnuorten kanssa, koska heidän kanssaan on eroja vähän. Kaikesta huonosta riippumatta olen keskustanuorissa iloisella mielellä. Epilepsia ja pitkät unet moni on sanonut minulle ottavansa huomioon, mikä tarkoittaa sitä että ei yhdessä yöhön asti istuta jossakin baarissa tai muualla. Harmittaa kun lääkkeet ja väsymys otetaan huomioon muttei vakaumusta ainakaan puhuta samalla lailla. Abortti eli sikiön murhaaminen on niin väärin että en edes halua kannattaa sitä. Väsymys on iso huono asia toimia aktiivisesti Tampereella keskustanuorissa. Pidän keskustanuorissa olemisesta. Poliittinen toiminta on antanut minulle paljon iloa ja voimia. Poliittisesti toimiminen voi paljon väsyttääkin jos on aktiivisena jokaisena päivänä yöhön asti. Kokoomusnuoriin en itse halua siirtyä niiden erilaisen ideologin ja tuntemattomuuden takia, mutta yhteistyötä ehkä joskus teen heidän kanssaan jos muutkin niin haluavat. Jo pelkkä erilainen mielipide voi väsyttää kun sitä muut on erilailla ajatellut.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Olen Tampereella Keskustanuorissa olemisen huomannut olevan huono erilaisuuden takia. Olen erilainen kuin muut epilepsian takia ja muutenkin. Kaikkein vaikeinta on toimiminen ollut erilaisista avioliitoista ja aborteista puhuttaessa kun muut kannattaa ja minä vastustan kun tiedän että ne on vääriä asioita. Kaikissa asioissa olen huomannut että enemmistö kannattaa ja minua ja muita erilaisiin vähemmistöihin kuuluvia ei kuunnella ainakaan vielä. Se on huonointa kun alkoholia kannatetaan ja juodaan vaikka minä en sitä jo lääkkeiden ja muun takia ota vaan otan tavallista kahvia tai limsaa. Minusta parasta minulle olisi vaihtaa kokoomukseen tai rohkeasti kertoa että vastustan kun asia on väärin perusteluineen. Tampereen ympärillä olevissa kunnissa ei ole yhtään keskustanuorten toimintaa eikä edes yhtä keskustanuorten osastoa. Minun mielestäni on hyvä lopettaa julkinen abortin ja muun väärän kannattaminen ja etsiä uusia jäseniä ja yhteistyötä tekeviä järjestöjä tai liittoja. Lisää vaikeutta minulle on nykyisessä sairauslomalla olemisesta kun voin vain etä yhteydellä kokouksia nykyään pitää. Poissaolon pakon takia olen monen uuden hyvän asian Tampereen keskustanuorissa saanut mieleeni, ja niitä on hyvä saada mieleen että on hyviäkin asioita kuten kokouksiin liittyminen ja se ettei paljoa muuta toimintaa ole. Usein olen miettinyt jopa niin että voitaisiin vaikka kirjoittaa johonkin yhdessä Tampereen kokoomusnuorten kanssa, koska heidän kanssaan on eroja vähän. Kaikesta huonosta riippumatta olen keskustanuorissa iloisella mielellä. Epilepsia ja pitkät unet moni on sanonut minulle ottavansa huomioon, mikä tarkoittaa sitä että ei yhdessä yöhön asti istuta jossakin baarissa tai muualla. Harmittaa kun lääkkeet ja väsymys otetaan huomioon muttei vakaumusta ainakaan puhuta samalla lailla. Abortti eli sikiön murhaaminen on niin väärin että en edes halua kannattaa sitä. Väsymys on iso huono asia toimia aktiivisesti Tampereella keskustanuorissa. Pidän keskustanuorissa olemisesta. Poliittinen toiminta on antanut minulle paljon iloa ja voimia. Poliittisesti toimiminen voi paljon väsyttääkin jos on aktiivisena jokaisena päivänä yöhön asti. Kokoomusnuoriin en itse halua siirtyä niiden erilaisen ideologin ja tuntemattomuuden takia, mutta yhteistyötä ehkä joskus teen heidän kanssaan jos muutkin niin haluavat. Jo pelkkä erilainen mielipide voi väsyttää kun sitä muut on erilailla ajatellut.

]]>
4 http://lottajrvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264672-keskustanuorena-oleminen-tampereella#comments Oppi 1.1: Nuoret on velvoitettava jatko-opintoihin tai työharjoitteluun suoraan peruskoulun jälkeen. Poliittinen järjestö Tampere Sat, 24 Nov 2018 13:49:25 +0000 Lotta Järvinen http://lottajrvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264672-keskustanuorena-oleminen-tampereella
Vaalit lähenevät ja leimakirves lyö http://jussimarttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262718-vaalit-lahenevat-ja-leimakirves-lyo <p>Perussuomalaisia lyödään laajamittaisella loka sekä mediapimennys taktiikalla, siitä ovat osansa saaneet, niin kunnallisessa kuin valtakunnan politiikassakin olevat perussuomalaiset vaikuttajat. Viime aikoina otsikoissa on ollut, Laura Huhtasaari jonka gradua on pengottu alkuvuosi ja nyt jokin aika sitten Laura joutui uuden kohun silmään, kun hän jakoi Twitterissä erään tamperelaisen koulun oppilastyönkuvan. Kuvassa annettiin mielikuva, että perussuomalaisia äänestämällä pakolaiset kuolevat. Valtamedian sekä vihervasemmiston mielestä kuva jossa annetaan mielikuva, perussuomalaisista tappajina on täysin hyväksyttävää, kun taas sitä kritisoiva kuvan jakaminen on vihapuhetta ja väärin. Kuva on ollut kyseisen koulun Instagram tilillä, sosiaalisessa mediassa kaiken maailman nähtävillä alkuvuodesta saakka. Ongelmaksi kuvan jakaminen muodostui vasta, kun kansanedustaja jakoi kuvan ja kyseenalaisti periaatteet mitä kuva edustaa, perään kuuluttaen opettajien sekä rehtorin vastuuta. Median sekä vihreiden suunnalta on annettu ymmärtää, että lapset itse ovat tämän työn takana ja tehneet sen ilman aikuisen opastusta. Tässä kohtaa tulisi pysähtyä miettimään, kuinka asia oikeasti on. Täytyy muistaa, että oppilaat ovat lapsia ja he vaistoavat herkästi maailmankatsomuksen jota heidän vanhempansa sekä opettajat edustavat ja usein haluavat olla heille mieliksi. Lapset elävät hetkessä, heillä on lapsen luottamus siihen, että kaikki ihmiset ovat kilttejä ja hyviä, heidän tietonsa politiikasta on pinnallista ja käsityskyky kansakunnan edusta ulottuu lähinnä omaan perheeseensä ja näinhän sen kuuluukin olla. Tampereen julistekampanja oli kouluntaholta virhe koska sitä koulutyötä ei olisi tullut julkaista. Juuri mainituista syistä viisas lainlaatija on aikoinaan kieltänyt politikoimisen kouluissa. Mikäli Suomessa on vielä sellaisia vanhempia, joiden mielestä vihervasemmisto ei saa olla oppilaan ainoa vaihtoehto mitä maailmankatsomukseen tulee, kyselkääpä lapselta näistä asioista ja ottakaa tarpeen tullen yhteys opettajaan ja rehtoriin ja muistuttakaa edellä mainitusta laista.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Perussuomalaisia lyödään laajamittaisella loka sekä mediapimennys taktiikalla, siitä ovat osansa saaneet, niin kunnallisessa kuin valtakunnan politiikassakin olevat perussuomalaiset vaikuttajat. Viime aikoina otsikoissa on ollut, Laura Huhtasaari jonka gradua on pengottu alkuvuosi ja nyt jokin aika sitten Laura joutui uuden kohun silmään, kun hän jakoi Twitterissä erään tamperelaisen koulun oppilastyönkuvan. Kuvassa annettiin mielikuva, että perussuomalaisia äänestämällä pakolaiset kuolevat. Valtamedian sekä vihervasemmiston mielestä kuva jossa annetaan mielikuva, perussuomalaisista tappajina on täysin hyväksyttävää, kun taas sitä kritisoiva kuvan jakaminen on vihapuhetta ja väärin. Kuva on ollut kyseisen koulun Instagram tilillä, sosiaalisessa mediassa kaiken maailman nähtävillä alkuvuodesta saakka. Ongelmaksi kuvan jakaminen muodostui vasta, kun kansanedustaja jakoi kuvan ja kyseenalaisti periaatteet mitä kuva edustaa, perään kuuluttaen opettajien sekä rehtorin vastuuta. Median sekä vihreiden suunnalta on annettu ymmärtää, että lapset itse ovat tämän työn takana ja tehneet sen ilman aikuisen opastusta. Tässä kohtaa tulisi pysähtyä miettimään, kuinka asia oikeasti on. Täytyy muistaa, että oppilaat ovat lapsia ja he vaistoavat herkästi maailmankatsomuksen jota heidän vanhempansa sekä opettajat edustavat ja usein haluavat olla heille mieliksi. Lapset elävät hetkessä, heillä on lapsen luottamus siihen, että kaikki ihmiset ovat kilttejä ja hyviä, heidän tietonsa politiikasta on pinnallista ja käsityskyky kansakunnan edusta ulottuu lähinnä omaan perheeseensä ja näinhän sen kuuluukin olla. Tampereen julistekampanja oli kouluntaholta virhe koska sitä koulutyötä ei olisi tullut julkaista. Juuri mainituista syistä viisas lainlaatija on aikoinaan kieltänyt politikoimisen kouluissa. Mikäli Suomessa on vielä sellaisia vanhempia, joiden mielestä vihervasemmisto ei saa olla oppilaan ainoa vaihtoehto mitä maailmankatsomukseen tulee, kyselkääpä lapselta näistä asioista ja ottakaa tarpeen tullen yhteys opettajaan ja rehtoriin ja muistuttakaa edellä mainitusta laista.

]]>
4 http://jussimarttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262718-vaalit-lahenevat-ja-leimakirves-lyo#comments Koulu Laura Huhtasaari Politiikka Tampere Twitter Thu, 18 Oct 2018 07:48:32 +0000 Jussi Marttinen http://jussimarttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262718-vaalit-lahenevat-ja-leimakirves-lyo
Politiikkaa ei pitäisi viedä peruskouluihin http://veikkovallin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262532-politiikkaa-ei-pitaisi-vieda-peruskouluihin <p>Tamperelaisen koulun 9. luokan oppilaiden tekemä stereotypiajuliste &rdquo;Suomeen tai kuoleen&rdquo; sai valtakunnallisen huomion, kun moni politiikassa toimiva koki sen mustamaalaavan itseään ja puoluettaan. Myöskin monet vanhemmat hämmästyivät, että asenteellinen politiikka näkyy oppilastöissä noin nuorilla. Oppilaita tästä julistekohusta ei tietenkään pidä syyttää.</p><p>Kysymyksiä on herättänyt myös se, että kyseistä julistetta on levitetty koulun toimesta oppilaiden nimineen sosiaalisessa mediassa ja se on ollut esillä koulun aulassa kaikkien nähtävillä.</p><p>Soitin asiasta koulun rehtorille ja kaupungin opetusjohtajalle. Lisäksi asiaan ovat julkisesti ottaneet kantaa apulaispormestari <strong>Johanna Loukaskorpi</strong> (sd) ja pormestari <strong>Lauri Lyly</strong> (sd). Haluaisin selvittää, että kuuluuko asenteellinen politiikka kouluopetukseen jo noin nuorena?</p><p>Tuollaisten stereotypiajulisteiden teettäminen oppilailla ja niiden jakaminen sosiaalisessa mediassa koulun toimesta on mielestäni outoa. Mihin tällä tunnekuohuja herättäneellä tempauksella pyrittiin?</p><p>Heitä, jotka tähän reagoivat, kuten kansanedustaja <strong>Laura Huhtasaarta</strong>, ei pidä julistekohusta syyttää. Moni muukin olisi reagoinut tunteella, jos oman kuvan vieressä lukisi &rdquo;kuoleen&rdquo; vastaavassa asiayhteydessä.&nbsp;</p><p>Tiedämme, että koulut ovat herkkiä ja suojattomia paikkoja, jos ne politisoidaan. Oppilaiden välille saattaa tulla riitoja ja oppilaita saatetaan alkaa kiusata, jos heidän vanhempansa edustavat &rdquo;väärää&rdquo; puoluetta. Isompiakin vaaroja on, koska politiikka herättää vahvoja tunteita ja joskus myös vääriä mielikuvia.</p><p>Mielestäni opettajien ei pitäisi mitenkään ilmaista omia poliittisia mielipiteitään oppilaille opetuksen yhteydessä. Eikä opettajien pitäisi kannustaa oppilaita tekemään vihapuheeksi tulkittavia tai vihapuhetta synnyttäviä julisteita tai muitakaan julkaisuja koulutöinä.</p><p>En ole saanut keneltäkään tässä kirjoituksessa mainitulta virkamieheltä tai poliitikolta selkeää vastausta, että jatkuuko provosoivien poliittisten julisteiden teettäminen oppilailla Tampereen peruskouluissa. Rehtori minulle totesi puhelimessa, että sana &rdquo;kuoleen&rdquo; oli liikaa tuossa kohujulisteessa. Rehellisyydestä pisteet rehtorille.</p><p><strong>Veikko Vallin</strong> (ps)</p><p>Tampereen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Tamperelaisen koulun 9. luokan oppilaiden tekemä stereotypiajuliste ”Suomeen tai kuoleen” sai valtakunnallisen huomion, kun moni politiikassa toimiva koki sen mustamaalaavan itseään ja puoluettaan. Myöskin monet vanhemmat hämmästyivät, että asenteellinen politiikka näkyy oppilastöissä noin nuorilla. Oppilaita tästä julistekohusta ei tietenkään pidä syyttää.

Kysymyksiä on herättänyt myös se, että kyseistä julistetta on levitetty koulun toimesta oppilaiden nimineen sosiaalisessa mediassa ja se on ollut esillä koulun aulassa kaikkien nähtävillä.

Soitin asiasta koulun rehtorille ja kaupungin opetusjohtajalle. Lisäksi asiaan ovat julkisesti ottaneet kantaa apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd) ja pormestari Lauri Lyly (sd). Haluaisin selvittää, että kuuluuko asenteellinen politiikka kouluopetukseen jo noin nuorena?

Tuollaisten stereotypiajulisteiden teettäminen oppilailla ja niiden jakaminen sosiaalisessa mediassa koulun toimesta on mielestäni outoa. Mihin tällä tunnekuohuja herättäneellä tempauksella pyrittiin?

Heitä, jotka tähän reagoivat, kuten kansanedustaja Laura Huhtasaarta, ei pidä julistekohusta syyttää. Moni muukin olisi reagoinut tunteella, jos oman kuvan vieressä lukisi ”kuoleen” vastaavassa asiayhteydessä. 

Tiedämme, että koulut ovat herkkiä ja suojattomia paikkoja, jos ne politisoidaan. Oppilaiden välille saattaa tulla riitoja ja oppilaita saatetaan alkaa kiusata, jos heidän vanhempansa edustavat ”väärää” puoluetta. Isompiakin vaaroja on, koska politiikka herättää vahvoja tunteita ja joskus myös vääriä mielikuvia.

Mielestäni opettajien ei pitäisi mitenkään ilmaista omia poliittisia mielipiteitään oppilaille opetuksen yhteydessä. Eikä opettajien pitäisi kannustaa oppilaita tekemään vihapuheeksi tulkittavia tai vihapuhetta synnyttäviä julisteita tai muitakaan julkaisuja koulutöinä.

En ole saanut keneltäkään tässä kirjoituksessa mainitulta virkamieheltä tai poliitikolta selkeää vastausta, että jatkuuko provosoivien poliittisten julisteiden teettäminen oppilailla Tampereen peruskouluissa. Rehtori minulle totesi puhelimessa, että sana ”kuoleen” oli liikaa tuossa kohujulisteessa. Rehellisyydestä pisteet rehtorille.

Veikko Vallin (ps)

Tampereen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen

]]>
3 http://veikkovallin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262532-politiikkaa-ei-pitaisi-vieda-peruskouluihin#comments Huhtasaari Julistekohu Politiikka Tampere Sun, 14 Oct 2018 20:03:44 +0000 Veikko Vallin http://veikkovallin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262532-politiikkaa-ei-pitaisi-vieda-peruskouluihin
Politikoivatko opettajat alaikäisten selän taakse piiloutuen? http://jrusanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262401-politikoivatko-opettajat-alaikaisten-selan-taakse-piiloutuen <p>Oppilaat kouluissa ovat maailman sivu tehneet jos millaisia töitä ja esimerkiksi yhteiskuntaopin tunneilla myös politiikasta. Lapsilta ja varhaisnuorilta ei voida aina edellyttää kykyä arvioida sitä, milloin ihmisyksilöihin - jopa poliitikkoihin - kohdistuva arviointi muuttuu epäasialliseksi, jopa solvaukseksi, mutta aikuisilta voidaan.</p><p>Kun opettaja näkee, että jonkun oppilaan tai ryhmän tekemä vaikkapa taideteos tai vastaava on sopimaton tai edes epäilee sitä, hän ei tietenkään toimita ko. teosta esimerkiksi koulun aulaan taikka Instagramiin kaikkien nähtäväksi. Ei edes siinä tapauksessa, että teos hivelisi hänen omaa yhteiskunnallista ajatteluaan ja olisi täysin samaa mieltä hänen omien ajatustensa kanssa.</p><p>Ammattinsa osaava opettaja pitää tarkoin huolen siitä, ettei anna esimerkiksi poliittisten näkemystensä vaikuttaa tällaisiin asioihin eikä opetukseen muutoinkaan. Hyvä yhteiskunnallisten aineiden opettaja laittaa oppilaat ajattelemaan, ei laita omia yhteiskunnallisia ajatuksiaan heidän päähänsä. Kaikkein vastenmielisin on sellainen yhteiskuntaopin opettaja, joka tarkoituksellisesti pyrkii levittämään omaa poliittista agendaansa luokkahuoneessa.</p><p>Tampereen tapauksessa, jossa oppilaat tekivät julisteen, jossa erään laillisen puolueen (ei ole tärkeätä mikä puolue) edustajat - kuvineen päivineen - veisivät ihmisiä kuolemaan, meni tällaisen rajan yli. Jos opettajalla ei itsellään olisi vastaavia ajatuksia, hän ilmeisesti olisi jättänyt viemättä tuon työn koko maailman nähtäville, mutta toisin kävi.&nbsp;</p><p>Se, mitä lehtitietojen perusteella sitten tapahtui, kuvastaa aikaamme enemmän kuin tarpeeksi. Sen sijaan, että opettaja tai rehtori olisi ottanut asiasta vastuun, he ryhtyivätkin syyttelemään kansanedustajaa, jota tuossa nuorten tuotoksessa mustamaalattiin. Siitä huolimatta, että juliste oli jo Instagramissa, kansanedustajan olisi kuulemma pitänyt pyytää koululta lupaa sen jälleenjulkaisemiseen.</p><p>Eikä siinä vielä kaikki, sillä myös valtamedia sivuutti täysin koulun vastuunpakoilun - tyyliin, että lasten mielipiteenvapautta pitää kunnioittaa ja että Suomessa on maailman parhaat koulut ja opettajat ym. plääpläätä. Vastenmielisyys kyseistä puoluetta kohtaan sokeutti median kysymästä sitä tärkeintä kysymystä: Onko ok, että kouluilla ei ole minkäänlaista vastuuta siitä, mitä nimeltä mainituista ihmisistä leviteään maailmalle koulun ja opetuksen nimissä ja oppilaiden alaikäisyyden selän taakse piiloutuen?&nbsp; &nbsp;</p><p>Oltiinpa koulussa puolueesta tai kulloisestakin poliitikosta mitä mieltä tahansa, sen ei tule sallia sen mustamaalaamista taikka ylistämistäkään koulun piirissä. Jos tällainen leviää, Suomen koulut muuttuvat ennen pitkää puoluepolitiikan pelikentiksi. Viimeistään sen jälkeen puheet maailman parhaasta koulusta voidaan naurettavina lopettaa.</p><p>Jos kyseisen tamperelaiskoulun kyseinen opettaja vielä jatkaa opetustaan tai rehtori pestiään ilman, että kaupungin koulutoimen johto heitä vähän ojentaa, tuo johto ei ole tehtäviensä tasalla. Siinä tapauksessa keskustelu Tampereen koulujen&nbsp; ja ehkä jopa koko suomalaisen koulun poliittisen puolueettomuuden ihanteesta ei lopu vaan vasta alkaa. Aihetta tuolle keskustelulle on ollut ennenkin - esim. 70-luvun vasemmistoradikalismin ja Pirkkalan monisteen aikoihin - mutta niin näyttää olevan nytkin.&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Oppilaat kouluissa ovat maailman sivu tehneet jos millaisia töitä ja esimerkiksi yhteiskuntaopin tunneilla myös politiikasta. Lapsilta ja varhaisnuorilta ei voida aina edellyttää kykyä arvioida sitä, milloin ihmisyksilöihin - jopa poliitikkoihin - kohdistuva arviointi muuttuu epäasialliseksi, jopa solvaukseksi, mutta aikuisilta voidaan.

Kun opettaja näkee, että jonkun oppilaan tai ryhmän tekemä vaikkapa taideteos tai vastaava on sopimaton tai edes epäilee sitä, hän ei tietenkään toimita ko. teosta esimerkiksi koulun aulaan taikka Instagramiin kaikkien nähtäväksi. Ei edes siinä tapauksessa, että teos hivelisi hänen omaa yhteiskunnallista ajatteluaan ja olisi täysin samaa mieltä hänen omien ajatustensa kanssa.

Ammattinsa osaava opettaja pitää tarkoin huolen siitä, ettei anna esimerkiksi poliittisten näkemystensä vaikuttaa tällaisiin asioihin eikä opetukseen muutoinkaan. Hyvä yhteiskunnallisten aineiden opettaja laittaa oppilaat ajattelemaan, ei laita omia yhteiskunnallisia ajatuksiaan heidän päähänsä. Kaikkein vastenmielisin on sellainen yhteiskuntaopin opettaja, joka tarkoituksellisesti pyrkii levittämään omaa poliittista agendaansa luokkahuoneessa.

Tampereen tapauksessa, jossa oppilaat tekivät julisteen, jossa erään laillisen puolueen (ei ole tärkeätä mikä puolue) edustajat - kuvineen päivineen - veisivät ihmisiä kuolemaan, meni tällaisen rajan yli. Jos opettajalla ei itsellään olisi vastaavia ajatuksia, hän ilmeisesti olisi jättänyt viemättä tuon työn koko maailman nähtäville, mutta toisin kävi. 

Se, mitä lehtitietojen perusteella sitten tapahtui, kuvastaa aikaamme enemmän kuin tarpeeksi. Sen sijaan, että opettaja tai rehtori olisi ottanut asiasta vastuun, he ryhtyivätkin syyttelemään kansanedustajaa, jota tuossa nuorten tuotoksessa mustamaalattiin. Siitä huolimatta, että juliste oli jo Instagramissa, kansanedustajan olisi kuulemma pitänyt pyytää koululta lupaa sen jälleenjulkaisemiseen.

Eikä siinä vielä kaikki, sillä myös valtamedia sivuutti täysin koulun vastuunpakoilun - tyyliin, että lasten mielipiteenvapautta pitää kunnioittaa ja että Suomessa on maailman parhaat koulut ja opettajat ym. plääpläätä. Vastenmielisyys kyseistä puoluetta kohtaan sokeutti median kysymästä sitä tärkeintä kysymystä: Onko ok, että kouluilla ei ole minkäänlaista vastuuta siitä, mitä nimeltä mainituista ihmisistä leviteään maailmalle koulun ja opetuksen nimissä ja oppilaiden alaikäisyyden selän taakse piiloutuen?   

Oltiinpa koulussa puolueesta tai kulloisestakin poliitikosta mitä mieltä tahansa, sen ei tule sallia sen mustamaalaamista taikka ylistämistäkään koulun piirissä. Jos tällainen leviää, Suomen koulut muuttuvat ennen pitkää puoluepolitiikan pelikentiksi. Viimeistään sen jälkeen puheet maailman parhaasta koulusta voidaan naurettavina lopettaa.

Jos kyseisen tamperelaiskoulun kyseinen opettaja vielä jatkaa opetustaan tai rehtori pestiään ilman, että kaupungin koulutoimen johto heitä vähän ojentaa, tuo johto ei ole tehtäviensä tasalla. Siinä tapauksessa keskustelu Tampereen koulujen  ja ehkä jopa koko suomalaisen koulun poliittisen puolueettomuuden ihanteesta ei lopu vaan vasta alkaa. Aihetta tuolle keskustelulle on ollut ennenkin - esim. 70-luvun vasemmistoradikalismin ja Pirkkalan monisteen aikoihin - mutta niin näyttää olevan nytkin. 

]]>
37 http://jrusanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262401-politikoivatko-opettajat-alaikaisten-selan-taakse-piiloutuen#comments Laura Huhtasaari Politikointi ja koulut Puoluepolitiikka Tampere Thu, 11 Oct 2018 16:29:49 +0000 Jari Rusanen http://jrusanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262401-politikoivatko-opettajat-alaikaisten-selan-taakse-piiloutuen
Tamperelaiset koululaiset osaavat ajatella ihan itse http://ilkkasalo1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262007-tamperelaiset-koululaiset-osaavat-ajatella-ihan-itse <p>Joillekin tällä palstalla kirjoittaville on ehkä ihan mahdoton ajatus, että nuoret ajattelevat asioista itsenäisesti. Viime päivinä varsinkin perussuomalaiset ovat väittäneet, että tamperelaisen koulun oppilaat olisi &rdquo;aivopesty&rdquo; ja tuloksena aivopesusta oli juliste, joka esitti Huhtasaaren ja Halla-ahon ei niin mairittelevassa valossa. Tiedä sitten miksi nuoret halutaan nähdä aivottomina idiootteina? Jos julisteen tekijät ovat sitä mieltä, mitä julisteessaan esittävät, niin sitten ovat, eikä siihen pitäisi olla aikuisilla mitään lisättävää. Toki kritiikkiä voi esittää, mutta nuoret lopulta ajattelevat asioista ihan itse. Eivät he mitään ohjelmoituja robotteja ole.</p><p>Nuoria moititaan &ndash; toisinaan myös syytetään &ndash; flegmaattisuudesta ja tietämättömyydestä. Sitten kun nuoret osoittavat valveutuneisuutta, niin se ei kelpaakaan; ei ainakaan poliittisen kentän oikeimmalle laidalle. Nuoret ovat hyvinkin perillä siitä mitä heidän ympärillään tapahtuu ja miksi. Samaa ei voi sanoa monesta aikuisesta.</p><p>Mahtaa olla kova paikka, kun perussuomalaisten ideologinen propaganda ei vetoa nuoriin? Jos persujen kannatus arvioidaan aivan yläkanttiin, niin päästään lukuun kymmenen prosenttia. 90 prosenttia siis kannattaa muita kuin persuja. En tiedä, onko nuorten kohdalla tehty kannatusta koskevia mielipidemittauksia.. Kannatus saattaa olla korkeintaan parikymmentä prosenttia ja myös se arvio menee ihan yläkanttiin. Se mitä nuoret ajattelevat nyt, on huomisen politiikkaa. Siinä touhussa persut ovat jo nyt vähemmistössä.</p><p>Julistejupakan yhteydessä persudosentti Luukkanen sanoi, että kouluissa ei tarvita muinaisen Teiniliiton kaltaista organisaatiota. Totta, ei tarvitakaan. Ei sellaista ole edes kehitteillä. Tosin Luukkanen esittää taas todellisuudesta vieraantuneita ja selvästi epätosia väitteitä.</p><p>Silloin kun Teiniliitto oli väitetysti voimissaan 70-luvun puolivälissä, niin se ei näkynyt millään tavoin koulussa, ei ainakaan tuossa Sammon koulussa, joka silloin tunnettiin nimellä Sammon Yhteislyseo. Tämä vain yhtenä spesifinä esimerkkinä.</p><p>Tuon koulun entisenä oppilaana en muista, että Teiniliitto olisi millään tavoin propagoinut koulussa. En tuntenut ketään, joka olisi ollut mukana Teiniliiton touhuissa ja Sammon Yhteislyseo oli sentään iso koulu, parhaimmillaan (vai pahimmillaan?) yli tuhannen oppilaan oppilaitos. Kai joku edusti koulua, jossain Teiniliiton touhuissa, mutta se ei vain näkynyt missään.</p><p>Ihan ensimmäisissä kouluneuvostovaaleissa porvarit ja sitoutumattomat saivat aivan murskavoiton. Myöhemminkin sosialisteilla oli korkeintaan yksi paikka ja sekin oli demarien listalta. Oppilaita ei kiinnostanut kouluneuvostossa olevien opettajien poliittiset vakaumukset. Kukaan ei kysellyt opettajilta heidän vakaumuksestaan.</p><p>Teinliitto ja erityisesti vasemmistolainen politikointia oli marginaalinen ilmiö Sammon Yhteislyseossa. Ehkä joku on jo tutkinut sitä, miksi porvarit saivat paljon kannatusta 70-luvun koululaisten keskuudessa. Olisi ihan mielenkiintoista kuulla millaisiin johtopäätöksiin on tultu.</p><p>Persujen ideologialle käy kuin vasemmiston ideologialle muinaisella 70-luvulla. Vasemmisto piti kovaa ääntä omasta &rdquo;edistyksellisyydestään&rdquo;, mutta nuoriso ei oikein lämmennyt ääriaatteelle. Kovasta mölystä johtuen &rdquo;aate&rdquo; näytti vahvemmalta kuin se todellisuudessa oli. Dogmaattisuus, olipa sitten kyse uskonnollisesta tai poliittisesta dogmaattisuudesta, ei juuri vetoa nuoriin. Nuorille taitaa olla tärkeintä ajattelun ja toiminnan vapaus, eikä dogmaattisuutta voi oikein sovittaa yhteen vapauden ideaalin kanssa. Nuorison väitetään olevan aivan tärviöllä, mutta hyvinhän nuoret ovat pärjänneet sukupolvesta toiseen.</p><p>Kun oma propaganda kääntyy puoluetta vastaan, se peli oli sitten siinä. Näin on käynyt persuille viimeisimmän tempauksen yhteydessä. Nuoretkin ovat hyvin perillä siitä, millaisia persut ovat. Persujen kohtalona nuorison keskuudessa taitaa olla muinaisen Teiniliiton kohtalo. Pelkkä aatteenpalo ei riitä kovin pitkälle.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Joillekin tällä palstalla kirjoittaville on ehkä ihan mahdoton ajatus, että nuoret ajattelevat asioista itsenäisesti. Viime päivinä varsinkin perussuomalaiset ovat väittäneet, että tamperelaisen koulun oppilaat olisi ”aivopesty” ja tuloksena aivopesusta oli juliste, joka esitti Huhtasaaren ja Halla-ahon ei niin mairittelevassa valossa. Tiedä sitten miksi nuoret halutaan nähdä aivottomina idiootteina? Jos julisteen tekijät ovat sitä mieltä, mitä julisteessaan esittävät, niin sitten ovat, eikä siihen pitäisi olla aikuisilla mitään lisättävää. Toki kritiikkiä voi esittää, mutta nuoret lopulta ajattelevat asioista ihan itse. Eivät he mitään ohjelmoituja robotteja ole.

Nuoria moititaan – toisinaan myös syytetään – flegmaattisuudesta ja tietämättömyydestä. Sitten kun nuoret osoittavat valveutuneisuutta, niin se ei kelpaakaan; ei ainakaan poliittisen kentän oikeimmalle laidalle. Nuoret ovat hyvinkin perillä siitä mitä heidän ympärillään tapahtuu ja miksi. Samaa ei voi sanoa monesta aikuisesta.

Mahtaa olla kova paikka, kun perussuomalaisten ideologinen propaganda ei vetoa nuoriin? Jos persujen kannatus arvioidaan aivan yläkanttiin, niin päästään lukuun kymmenen prosenttia. 90 prosenttia siis kannattaa muita kuin persuja. En tiedä, onko nuorten kohdalla tehty kannatusta koskevia mielipidemittauksia.. Kannatus saattaa olla korkeintaan parikymmentä prosenttia ja myös se arvio menee ihan yläkanttiin. Se mitä nuoret ajattelevat nyt, on huomisen politiikkaa. Siinä touhussa persut ovat jo nyt vähemmistössä.

Julistejupakan yhteydessä persudosentti Luukkanen sanoi, että kouluissa ei tarvita muinaisen Teiniliiton kaltaista organisaatiota. Totta, ei tarvitakaan. Ei sellaista ole edes kehitteillä. Tosin Luukkanen esittää taas todellisuudesta vieraantuneita ja selvästi epätosia väitteitä.

Silloin kun Teiniliitto oli väitetysti voimissaan 70-luvun puolivälissä, niin se ei näkynyt millään tavoin koulussa, ei ainakaan tuossa Sammon koulussa, joka silloin tunnettiin nimellä Sammon Yhteislyseo. Tämä vain yhtenä spesifinä esimerkkinä.

Tuon koulun entisenä oppilaana en muista, että Teiniliitto olisi millään tavoin propagoinut koulussa. En tuntenut ketään, joka olisi ollut mukana Teiniliiton touhuissa ja Sammon Yhteislyseo oli sentään iso koulu, parhaimmillaan (vai pahimmillaan?) yli tuhannen oppilaan oppilaitos. Kai joku edusti koulua, jossain Teiniliiton touhuissa, mutta se ei vain näkynyt missään.

Ihan ensimmäisissä kouluneuvostovaaleissa porvarit ja sitoutumattomat saivat aivan murskavoiton. Myöhemminkin sosialisteilla oli korkeintaan yksi paikka ja sekin oli demarien listalta. Oppilaita ei kiinnostanut kouluneuvostossa olevien opettajien poliittiset vakaumukset. Kukaan ei kysellyt opettajilta heidän vakaumuksestaan.

Teinliitto ja erityisesti vasemmistolainen politikointia oli marginaalinen ilmiö Sammon Yhteislyseossa. Ehkä joku on jo tutkinut sitä, miksi porvarit saivat paljon kannatusta 70-luvun koululaisten keskuudessa. Olisi ihan mielenkiintoista kuulla millaisiin johtopäätöksiin on tultu.

Persujen ideologialle käy kuin vasemmiston ideologialle muinaisella 70-luvulla. Vasemmisto piti kovaa ääntä omasta ”edistyksellisyydestään”, mutta nuoriso ei oikein lämmennyt ääriaatteelle. Kovasta mölystä johtuen ”aate” näytti vahvemmalta kuin se todellisuudessa oli. Dogmaattisuus, olipa sitten kyse uskonnollisesta tai poliittisesta dogmaattisuudesta, ei juuri vetoa nuoriin. Nuorille taitaa olla tärkeintä ajattelun ja toiminnan vapaus, eikä dogmaattisuutta voi oikein sovittaa yhteen vapauden ideaalin kanssa. Nuorison väitetään olevan aivan tärviöllä, mutta hyvinhän nuoret ovat pärjänneet sukupolvesta toiseen.

Kun oma propaganda kääntyy puoluetta vastaan, se peli oli sitten siinä. Näin on käynyt persuille viimeisimmän tempauksen yhteydessä. Nuoretkin ovat hyvin perillä siitä, millaisia persut ovat. Persujen kohtalona nuorison keskuudessa taitaa olla muinaisen Teiniliiton kohtalo. Pelkkä aatteenpalo ei riitä kovin pitkälle.

]]>
16 http://ilkkasalo1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262007-tamperelaiset-koululaiset-osaavat-ajatella-ihan-itse#comments Koulu Laura Huhtasaari Perussuomalaiset Tampere Thu, 04 Oct 2018 06:56:37 +0000 Ilkka Salo http://ilkkasalo1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262007-tamperelaiset-koululaiset-osaavat-ajatella-ihan-itse
Tampereen kaupungin oma uniikki taidekasvatusohjelma peruskoululaisille http://leenarosendahloshanhijrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262003-tampereen-kaupungin-oma-uniikki-taidekasvatusohjelma-peruskoululaisille <p><strong>Miten olisi yhteiskunnallinen vaikuttaminen aktivistina -koulutus?</strong></p><p>Tampereella tämä on kaikille peruskoululaisille mahdollista, sillä&nbsp; &quot;Kaikki Tampereen kaupungin koulut osallistuvat Taidekaaren toimintaan! Toimintaa organisoi Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö TAITE.&quot; Tämä on siis Tampereen kaupungin oma uniikki taidekasvatusohjelma peruskoululaisille.</p><p>&nbsp;</p><p>Kuulostaako hyvältä?</p><p>Tässä vielä työpajan sisältökuvaus</p><p><strong>#Taidekaarenkulttuurihäirintää -kuvataidepaja</strong></p><p>&quot;Työpajassa tutustutaan kulttuurihäirinnän käsitteeseen ja tehdään itse taidemuotoista protestia koulun alueella kuvataiteen menetelmiä hyödyntäen. Paja kannustaa oppilaita omaan ajatteluun, aktivismiin ja arkipäivän kannanottoihin hyvien asioiden puolesta.&quot;</p><p>Lähde:&nbsp;https://www.tampere.fi/taidekaari/erityisopetus/7-luokka/voimaavastavirrasta.html</p><p>Sammon koulun <em>Taidekaari</em> tarjoaa siis taidekasvatusta, joka opettaa oppilasta luomaan omaa elämänkatsomusta, joka saattaa hyvin paljon poiketa kodin arvomaailmasta.&nbsp;</p><p>Taide on ollut jo 70-luvusta asti hyvin politisoitunutta Suomessa. Lähes kaikki taiteilijat ja kriitikot ovat vasemmistolaisia. Kulttuuri ja vasemmistolaisuus ovat kietoutuneet niin voimakkaasti yhteen, että sinun on urallasi etenimisen kannalta jo hyödyllistä omistaa esim. vasemmistoliiton jäsenkirja.</p><p>Taidekaaren aktivistikoulutusta opettaa museolehtori ja feministi <em>Janina Ahlfors</em>. Tämä erityislaatuinen taidekasvatusta antava Taidekaari on jo toiminut 10 vuotta Tampereella.</p><p><strong>Mitä aktivismikoulutus on esimerkiksi?</strong></p><p>Lapset saavat ottaa jonkun itseään kiinnostavan aiheen&nbsp;&nbsp;&quot;<em>rakkaus, raha, valta, sukupuoli, maailma ja minä</em>&quot; , jonka jälkeen aihetta lähestytään opettajan esittelemien teosten kautta. Lopuksi ryhmät tekevät oman poliittisesti kantaaottavan vastamainoksen.&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Miten olisi yhteiskunnallinen vaikuttaminen aktivistina -koulutus?

Tampereella tämä on kaikille peruskoululaisille mahdollista, sillä  "Kaikki Tampereen kaupungin koulut osallistuvat Taidekaaren toimintaan! Toimintaa organisoi Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö TAITE." Tämä on siis Tampereen kaupungin oma uniikki taidekasvatusohjelma peruskoululaisille.

 

Kuulostaako hyvältä?

Tässä vielä työpajan sisältökuvaus

#Taidekaarenkulttuurihäirintää -kuvataidepaja

"Työpajassa tutustutaan kulttuurihäirinnän käsitteeseen ja tehdään itse taidemuotoista protestia koulun alueella kuvataiteen menetelmiä hyödyntäen. Paja kannustaa oppilaita omaan ajatteluun, aktivismiin ja arkipäivän kannanottoihin hyvien asioiden puolesta."

Lähde: https://www.tampere.fi/taidekaari/erityisopetus/7-luokka/voimaavastavirrasta.html

Sammon koulun Taidekaari tarjoaa siis taidekasvatusta, joka opettaa oppilasta luomaan omaa elämänkatsomusta, joka saattaa hyvin paljon poiketa kodin arvomaailmasta. 

Taide on ollut jo 70-luvusta asti hyvin politisoitunutta Suomessa. Lähes kaikki taiteilijat ja kriitikot ovat vasemmistolaisia. Kulttuuri ja vasemmistolaisuus ovat kietoutuneet niin voimakkaasti yhteen, että sinun on urallasi etenimisen kannalta jo hyödyllistä omistaa esim. vasemmistoliiton jäsenkirja.

Taidekaaren aktivistikoulutusta opettaa museolehtori ja feministi Janina Ahlfors. Tämä erityislaatuinen taidekasvatusta antava Taidekaari on jo toiminut 10 vuotta Tampereella.

Mitä aktivismikoulutus on esimerkiksi?

Lapset saavat ottaa jonkun itseään kiinnostavan aiheen  "rakkaus, raha, valta, sukupuoli, maailma ja minä" , jonka jälkeen aihetta lähestytään opettajan esittelemien teosten kautta. Lopuksi ryhmät tekevät oman poliittisesti kantaaottavan vastamainoksen. 

]]>
7 http://leenarosendahloshanhijrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262003-tampereen-kaupungin-oma-uniikki-taidekasvatusohjelma-peruskoululaisille#comments taidekaari Taidekasvatus Tampere Thu, 04 Oct 2018 06:12:05 +0000 Leena Rosendahl Os Hanhijärvi http://leenarosendahloshanhijrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262003-tampereen-kaupungin-oma-uniikki-taidekasvatusohjelma-peruskoululaisille
Ikäviä uutisia suomalaisen jääkiekon huipulta http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257458-ikavia-uutisia-suomalaisen-jaakiekon-huipulta <p>Ranneliike.net kirjoittaa tänään julkaistussa artikkelissaan Tampereen kaupunginvaltuuston maanantain 18.6. kokouksen erikoisista käänteistä, joissa nousi esiin eräiden valtuutettujen transvastaisuus.</p><p>Mukana näissä käänteissä oli vaikuttaja suomalaisen jääkiekon huipulta, paljastaa Ranneliike.net.</p><p>Mitäpä tuota toistelemaan.</p><p>Lue lisää:</p><p><a href="https://ranneliike.net/uutiset/14939/tampereen-kaupunginvaltuuston-talouskeskustelu-kaantyi-transsukupuolisuutta-leimaavaksi-vaittelyksi"><u>Ranneliike.net: Tampereen kaupunginvaltuuston talouskeskustelu kääntyi transsukupuolisuutta leimaavaksi väittelyksi. 26.6.2018</u></a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Ranneliike.net kirjoittaa tänään julkaistussa artikkelissaan Tampereen kaupunginvaltuuston maanantain 18.6. kokouksen erikoisista käänteistä, joissa nousi esiin eräiden valtuutettujen transvastaisuus.

Mukana näissä käänteissä oli vaikuttaja suomalaisen jääkiekon huipulta, paljastaa Ranneliike.net.

Mitäpä tuota toistelemaan.

Lue lisää:

Ranneliike.net: Tampereen kaupunginvaltuuston talouskeskustelu kääntyi transsukupuolisuutta leimaavaksi väittelyksi. 26.6.2018

]]>
13 http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257458-ikavia-uutisia-suomalaisen-jaakiekon-huipulta#comments Jääkiekko Tampere Transfobia Tue, 26 Jun 2018 17:14:33 +0000 Mika Mäenpää-Louekoski http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257458-ikavia-uutisia-suomalaisen-jaakiekon-huipulta
Amerikansuomalaiset tarttuvat vaikeaan aiheeseen Tampereella http://jniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257348-amerikansuomalaiset-tarttuvat-vaikeaan-aiheeseen-tampereella <p>Amerikansuomalaisten&nbsp; FinnFest USA&nbsp; tarttuu&nbsp; Tampereella&nbsp; 25.5&nbsp; vaikeaan&nbsp; aiheeseen, Suomen sisällissotaan.&nbsp; 1980-luvulla&nbsp; USA:ssa&nbsp; syntynyt vuotuinen tapahtuma&nbsp; ilmeisesti vierailee&nbsp; ensimmäisen kerran&nbsp; nyt&nbsp; Suomessa.&nbsp; Paneelissa aihetta käsittelevät&nbsp; suomalaiset&nbsp; tutkijat,&nbsp; puheenjohtajana&nbsp; FinnFestin toiminnanjohtaja&nbsp; Marianne&nbsp; Wargelin. Illalla&nbsp; ohjelmassa on videotallenne&nbsp; Veljeni vartija -oopperasta.&nbsp; Osallistujat käyvät myös hautausmaalla.</p><p>Kansalaissota on ollut amerikan- ja kanadansuomalaisille hankala&nbsp; aihe&nbsp; &nbsp;heidän omien yhteisöjensä polarisaation takia.&nbsp; &nbsp;</p><p>Kun olen&nbsp; USA:ssa ja Kanadassa&nbsp; joutunut&nbsp; lukuisiin hankaliin tilanteisiin&nbsp; tuon&nbsp; kansalaissota-teeman&nbsp; tiimoilta ,&nbsp; menen&nbsp; seuraamaan tapahtumaa&nbsp; erittäin kiinnostuneena.&nbsp;&nbsp;</p><p>Yksi syy siihen, että kansalaissodan&nbsp; trauma&nbsp; väistyi&nbsp; &nbsp;Pohjois-Amerikan siirtolaisuudessa&nbsp; viivellä, lienee&nbsp; Suomesta&nbsp; viime sotien jälkeen&nbsp; sinne&nbsp; suuntautunut&nbsp; &quot;Kekkosta paenneiden&quot;&nbsp; muuttoaalto.&nbsp; &nbsp;Yhteentörmäys&nbsp; elämään uudessa maassa jo hyvin etabloituneiden &quot;punakaartilaisten&quot; kanssa oli väistämätöntä.&nbsp; &quot;Punaiset&quot; olivat jo kielen oppineita ja vaurastuneitakin, kun taas etenkin matalapalkka-aloille tulleet uudet suomalaiset kielitaidottomia ja&nbsp; yleinen tiedollinen taso puutteellinen, myös Suomen historiasta&nbsp; &nbsp;Osa tulokkaista solmi tiiviitä yhteyksiä pakolaisvirolaisiin ja&nbsp; aatteellinen asenne sai heiltä pontta.&nbsp; &nbsp;Viron vapaussota ja&nbsp; Suomen sisällissota olivat kuitenkin oleellisesti&nbsp; erilaisia.</p><p>&nbsp;</p><p>Minulle itselleni ikävin kokemus taisi olla&nbsp;toukokuussa 2008 Torontossa järjestetty oikeistohenkinen&nbsp; juhla, jossa&nbsp; päädyttiin kehumaan&nbsp; virolaistaustaista Hannes Kalmia.&nbsp; Hän oli yksi keskeisiä toteuttajia, kun Hennalassa 1918 teloitettin punakaartilaisnaisia.&nbsp; Ennen Hennalaa&nbsp; Kalmi oli kunnostautunut Lounais-Suomen rintamalla. Paikallisten puheenvuorojen mukaan&nbsp; Suomen 1918 sotaa oli&nbsp; käyty &quot;between Finns&nbsp; and&nbsp; Russian bolsheviks&quot;.&nbsp; &nbsp; Juhlassa esitti tervehdyksen Washingtonista tullut Suomen sotilasasiamies, joka puhui jotain Suomen nykyisestä&nbsp; asemasta, mutta ei tietenkään puuttunut isäntien puheisiin.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>Oma ilmiönsä&nbsp; ovat olleet&nbsp; evankelis-luterilaiset papit, osa&nbsp; Suomessa koulutettuja, jotka ovat&nbsp; päästelleet&nbsp; täysin rinnoin&nbsp; uuden mantereen saarnapöntöistään julistusta, jossa&nbsp; kirkko&nbsp; asemoituu&nbsp; vielä vuoden 1918&nbsp; tapaan.&nbsp; &nbsp; Kysyin kerran Kanadassa&nbsp; vierailevalta&nbsp; suomalaiselta piispalta kommenttia.&nbsp; Hän totesi olevan vaikea puuttua, &quot;kun he itse tämän maksavat&quot;.&nbsp; &nbsp;Näihän onkin. Maksajien tulee saada, mitä haluavat.</p><p>&nbsp;</p><p>Kun Tampereella&nbsp; nyt&nbsp; Suomi-viikkoaan viettävä&nbsp; FinnFest USA&nbsp; muodostettiin 80-luvun alussa,&nbsp; aatejakautumat olivat&nbsp; USA:n&nbsp; puolella vielä&nbsp; selkeästi elossa.&nbsp; FinnFest USA&nbsp; yhdisti&nbsp; eri taustoja&nbsp; ja&nbsp; vaikeita poliittisia tai yhteiskunnallisia&nbsp; ongelmia&nbsp; ei otettu&nbsp; esille ainakaan&nbsp; vielä 90-luvulla.&nbsp; &nbsp;</p><p>Tunsin&nbsp; FinnFestin perustajan Bob Selvalan.&nbsp;Selvalan Suomi-kuva oli&nbsp; varsin rajoittunut, mutta&nbsp; sopi&nbsp; erinomaisesti&nbsp; siihen pienimmän yhteisen nimittäjän&nbsp; tonttiin, jolle&nbsp; yhteistä&nbsp; USA:n suomalaisuutta&nbsp; alettiin&nbsp; tuolloin rakentaa.&nbsp; Suomi-Seura&nbsp; ry valitsi myöhemmin&nbsp; Selvalan&nbsp; ensimmäiseksi&nbsp; &quot;vuoden ulkosuomalaiseksi&quot;.</p><p>Kanadassa&nbsp; yhteiseen kattojärjestöön ei ilmeisesti päästy koskaan.&nbsp; &nbsp;Vuotuisia suurjuhliaan pitkään järjestänyt&nbsp; Kanadan Suomalainen Kulttuuriliitto&nbsp; ei&nbsp; hakemuksista&nbsp; huolimatta&nbsp; hyväksynyt&nbsp; &quot;vasemmistolaista&quot;&nbsp; Kanadan Suomalaista Järjestöä&nbsp; -&nbsp; Finnish Organization of&nbsp; Canada -&nbsp; yhteisöjäsenekseen.&nbsp; &nbsp;Viimeisen kerran&nbsp; kai kysymystä käsiteltiin&nbsp; 1994. Tuolloin&nbsp; &nbsp;muuan suomalainen kirkonmies&nbsp; kirjoitti paikalliseen siirtolaislehteen&nbsp; hakemuksen tulleen hylätyksi, koska&nbsp; Järjestö oli &quot;kommunistinen&quot;.&nbsp;</p><p>Paikallistason yhteistyöyrityksiä oli&nbsp; joitakin. Sudburyssä sovittiin yhteisestä pohjasta 60-luvun lopulla, mutta jo 70-luvun alussa&nbsp; paikallinen &quot;kansallisseura&quot;&nbsp; siitä kuitenkin irtautui.&nbsp;</p><p>Viralliselle Suomelle&nbsp; niin&nbsp; Kanadan vasemmisto kuin oikeistokin kelpasivat.&nbsp; Suomalaisen Järjestön pitkäaikainen pääsihteeri&nbsp; Helen&nbsp; Tarvainen palkittiin&nbsp; suomalaisella&nbsp; ritarikuntaristillä.&nbsp;</p><p>Vuonna 2000 järjestettiin Torontossa koko&nbsp; Pohjois-Amerikan yhteiset&nbsp; suurjuhlat, nimellä&nbsp; Grand&nbsp; FinnFest.&nbsp; Sen toteuttajat&nbsp; kutsuivat yksityishenkilöinä mukaan ihmisiä Järjestön puolelta.&nbsp; Järjestelykomitean&nbsp; sihteerinä mm toimi&nbsp; Elsi Jokinen,&nbsp; silloinen&nbsp; Järjestön puheenjohtaja, siviilissä Elsi hoiti yleisradioyhtiö CBC:n ulkomaansuhteita.&nbsp; &nbsp;Koska henkilötason yhteydet aaterajan yli&nbsp; Torontossa olivat jo tuolloin lähes olemattomat,&nbsp; oikeiston (tai ns kirkkosuomalaisten kuten sanottiin) puolelta mukana olleet eivät huomanneet mitään.&nbsp; &nbsp; Vasta jälkeenpäin he kauhistuivat olleensa&nbsp; samoissa porukoissa&nbsp; vasemmistolaisten kanssa.&nbsp;</p><p>Ohjelman mukaan&nbsp; paneeliin Tampereella&nbsp; yliopiston&nbsp; juhlasalissa&nbsp; osallituvat tutkijat&nbsp; Pertti Haapala, Martti Häikiö&nbsp; ja Mervi Kaarninen. Puheenjohtajana&nbsp; Marianne&nbsp; Wargelin.&nbsp;&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Amerikansuomalaisten  FinnFest USA  tarttuu  Tampereella  25.5  vaikeaan  aiheeseen, Suomen sisällissotaan.  1980-luvulla  USA:ssa  syntynyt vuotuinen tapahtuma  ilmeisesti vierailee  ensimmäisen kerran  nyt  Suomessa.  Paneelissa aihetta käsittelevät  suomalaiset  tutkijat,  puheenjohtajana  FinnFestin toiminnanjohtaja  Marianne  Wargelin. Illalla  ohjelmassa on videotallenne  Veljeni vartija -oopperasta.  Osallistujat käyvät myös hautausmaalla.

Kansalaissota on ollut amerikan- ja kanadansuomalaisille hankala  aihe   heidän omien yhteisöjensä polarisaation takia.   

Kun olen  USA:ssa ja Kanadassa  joutunut  lukuisiin hankaliin tilanteisiin  tuon  kansalaissota-teeman  tiimoilta ,  menen  seuraamaan tapahtumaa  erittäin kiinnostuneena.  

Yksi syy siihen, että kansalaissodan  trauma  väistyi   Pohjois-Amerikan siirtolaisuudessa  viivellä, lienee  Suomesta  viime sotien jälkeen  sinne  suuntautunut  "Kekkosta paenneiden"  muuttoaalto.   Yhteentörmäys  elämään uudessa maassa jo hyvin etabloituneiden "punakaartilaisten" kanssa oli väistämätöntä.  "Punaiset" olivat jo kielen oppineita ja vaurastuneitakin, kun taas etenkin matalapalkka-aloille tulleet uudet suomalaiset kielitaidottomia ja  yleinen tiedollinen taso puutteellinen, myös Suomen historiasta   Osa tulokkaista solmi tiiviitä yhteyksiä pakolaisvirolaisiin ja  aatteellinen asenne sai heiltä pontta.   Viron vapaussota ja  Suomen sisällissota olivat kuitenkin oleellisesti  erilaisia.

 

Minulle itselleni ikävin kokemus taisi olla toukokuussa 2008 Torontossa järjestetty oikeistohenkinen  juhla, jossa  päädyttiin kehumaan  virolaistaustaista Hannes Kalmia.  Hän oli yksi keskeisiä toteuttajia, kun Hennalassa 1918 teloitettin punakaartilaisnaisia.  Ennen Hennalaa  Kalmi oli kunnostautunut Lounais-Suomen rintamalla. Paikallisten puheenvuorojen mukaan  Suomen 1918 sotaa oli  käyty "between Finns  and  Russian bolsheviks".    Juhlassa esitti tervehdyksen Washingtonista tullut Suomen sotilasasiamies, joka puhui jotain Suomen nykyisestä  asemasta, mutta ei tietenkään puuttunut isäntien puheisiin. 

 

Oma ilmiönsä  ovat olleet  evankelis-luterilaiset papit, osa  Suomessa koulutettuja, jotka ovat  päästelleet  täysin rinnoin  uuden mantereen saarnapöntöistään julistusta, jossa  kirkko  asemoituu  vielä vuoden 1918  tapaan.    Kysyin kerran Kanadassa  vierailevalta  suomalaiselta piispalta kommenttia.  Hän totesi olevan vaikea puuttua, "kun he itse tämän maksavat".   Näihän onkin. Maksajien tulee saada, mitä haluavat.

 

Kun Tampereella  nyt  Suomi-viikkoaan viettävä  FinnFest USA  muodostettiin 80-luvun alussa,  aatejakautumat olivat  USA:n  puolella vielä  selkeästi elossa.  FinnFest USA  yhdisti  eri taustoja  ja  vaikeita poliittisia tai yhteiskunnallisia  ongelmia  ei otettu  esille ainakaan  vielä 90-luvulla.   

Tunsin  FinnFestin perustajan Bob Selvalan. Selvalan Suomi-kuva oli  varsin rajoittunut, mutta  sopi  erinomaisesti  siihen pienimmän yhteisen nimittäjän  tonttiin, jolle  yhteistä  USA:n suomalaisuutta  alettiin  tuolloin rakentaa.  Suomi-Seura  ry valitsi myöhemmin  Selvalan  ensimmäiseksi  "vuoden ulkosuomalaiseksi".

Kanadassa  yhteiseen kattojärjestöön ei ilmeisesti päästy koskaan.   Vuotuisia suurjuhliaan pitkään järjestänyt  Kanadan Suomalainen Kulttuuriliitto  ei  hakemuksista  huolimatta  hyväksynyt  "vasemmistolaista"  Kanadan Suomalaista Järjestöä  -  Finnish Organization of  Canada -  yhteisöjäsenekseen.   Viimeisen kerran  kai kysymystä käsiteltiin  1994. Tuolloin   muuan suomalainen kirkonmies  kirjoitti paikalliseen siirtolaislehteen  hakemuksen tulleen hylätyksi, koska  Järjestö oli "kommunistinen". 

Paikallistason yhteistyöyrityksiä oli  joitakin. Sudburyssä sovittiin yhteisestä pohjasta 60-luvun lopulla, mutta jo 70-luvun alussa  paikallinen "kansallisseura"  siitä kuitenkin irtautui. 

Viralliselle Suomelle  niin  Kanadan vasemmisto kuin oikeistokin kelpasivat.  Suomalaisen Järjestön pitkäaikainen pääsihteeri  Helen  Tarvainen palkittiin  suomalaisella  ritarikuntaristillä. 

Vuonna 2000 järjestettiin Torontossa koko  Pohjois-Amerikan yhteiset  suurjuhlat, nimellä  Grand  FinnFest.  Sen toteuttajat  kutsuivat yksityishenkilöinä mukaan ihmisiä Järjestön puolelta.  Järjestelykomitean  sihteerinä mm toimi  Elsi Jokinen,  silloinen  Järjestön puheenjohtaja, siviilissä Elsi hoiti yleisradioyhtiö CBC:n ulkomaansuhteita.   Koska henkilötason yhteydet aaterajan yli  Torontossa olivat jo tuolloin lähes olemattomat,  oikeiston (tai ns kirkkosuomalaisten kuten sanottiin) puolelta mukana olleet eivät huomanneet mitään.    Vasta jälkeenpäin he kauhistuivat olleensa  samoissa porukoissa  vasemmistolaisten kanssa. 

Ohjelman mukaan  paneeliin Tampereella  yliopiston  juhlasalissa  osallituvat tutkijat  Pertti Haapala, Martti Häikiö  ja Mervi Kaarninen. Puheenjohtajana  Marianne  Wargelin.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

]]>
2 http://jniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257348-amerikansuomalaiset-tarttuvat-vaikeaan-aiheeseen-tampereella#comments Amerikansuomalaiset FinnFest USA Kansalaissota Tampere Sun, 24 Jun 2018 13:19:51 +0000 Juhani Niinistö http://jniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257348-amerikansuomalaiset-tarttuvat-vaikeaan-aiheeseen-tampereella
Vihapolitikointi ja kaksien rattaiden taktiikka - Ei kanna pitkälle http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257314-vihapolitikointi-ja-kaksien-rattaiden-taktiikka-ei-kanna-pitkalle <p>Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo on nostanut esille kansanedustaja Veera Ruohon kokeman vihavyöryn, jota Orpo on luonnehtinut käsittämättömäksi. Tarkoituksena on ottaa asia esille myös hallituskumppaneiden kanssa.</p><p>Vihapuhe erilaisten sähköisten kommunikointiväylien kautta on valitettavaa arkea. Erityisen kiusalliseksi tämän tekee vihapuheita esittävien mahdollisuus esiintyä nimettömänä tai tekaistuilla identiteeteillä.</p><p>Emme voi hyväksyä poliitikkoihin, kuten Veera Ruohoon, kohdistuvaa vihakampanjointia.</p><p>Demokraattisen päätöksentekojärjestelmän ollessa kyseessä, samaan hengenvetoon on todettava, ettei myöskään kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuruun kohdistettava painostus, jopa suoranainen demonisointi ja saalistus, ole yhtään sen hyväksyttävämpää.</p><p>Vihapuheen osalta on kuitenkin muistettava se realiteetti, että poliitikot ovat kansalaisille esikuvia sekä hyvässä että pahassa.</p><p>Liian monta kertaa poliitikkojen harjoittama vihan lietsonta, joka tyypillisesti kohdistuu vähemmistöihin, tulkitaan joidenkin kansalaisten mielessä eräänlaisena korkeammalta tasolta annettavana oikeutuksena toistaa vihaa lietsovan poliitikon toimintamallia ja hoitaa varsinainen likainen työ.</p><p>Seuraukset tiedetään.</p><p>Poliitikot itse voivat toimia tavalla, joka tekee vihapuheesta ja -vaikuttamisesta salonkikelpoista. Tätä &ndash; poliitikkojen omaa roolia &ndash; ei voida eikä tule ohittaa, kun tarkastellaan kyseisiä ilmiöitä yhteiskunnassa, missä liiankin monta kertaa erilainen pahoinvointi altistaa ihmisen kielteisille sytykkeille.</p><p>Poliittisella järjestelmällä on peiliin katsomisen paikka.</p><p>Osana suomalaista poliittista järjestelmää myös Kokoomuksella on sama tilanne, mistä <a href="http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257261-tampereen-kaupunginvaltuustossa-ilmennyt-transfobia-hapeallista"><u>karu muistutus saatiin vastikään Tampereelta</u></a>.</p><p>Tampereen kaupunginvaltuuston suurin valtuustoryhmä (Kokoomus, Kristillisdemokraatit ja RKP) toimi viimeisimmässä valtuustokokouksessa tavalla, joka on laajalti järkyttänyt kaupunginvaltuuston jäseniä, tamperelaisia yleisemmin unohtamatta.</p><p>Tampereen kaupungin vuoden 2017 arviointikertomuksen ja tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä osa suurimman valtuustoryhmän jäsenistä järjesti näytelmän, jonka tarkoituksena oli osoittaa halveksuvia mielipiteitä transsukupuolisista. Mielipiteitä esitettiin puheenvuoroin ja huuteluin.</p><p>Osallisina näytelmässä olivat Kristillisdemokraattien valtuutettu ja kaksi Kokoomuksen valtuutettua.</p><p>Eräs kaupunginvaltuuston jäsen on todennut, että mainittujen Kokoomuksen valtuutettujen aiemman toiminnan perusteella esitetyt tasa-arvon vastaiset mielipiteet eivät tulleet yllätyksenä.</p><p>Uudistunut tasa-arvolaki kieltää sukupuolivähemmistöjen syrjinnän ja vaatii kuntia suunnitelmallisesti toimimaan myös sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoisen kohtelun varmistamiseksi. Tämä koskee sekä roolia työnantajana että julkisten palvelujen tuottajana.</p><p>Mitä transsukupuolinen työntekijä tai palveluja käyttävä henkilö ajattelevat tapahtuneesta?</p><p>Kokoomuksen puoluekokous on juuri tehnyt päätöksen toimia translain uudistamisen puolesta mutta eräiden tamperelaisten kokoomuspoliitikkojen mielestä tälle voi haistattaa pitkät kenenkään asioihin puuttumatta?</p><p>Olisi johdonmukaista, että Kokoomus kävisi perusteellisen sisäisen keskustelun vihapolitikoinnista sen omissa riveissä.</p><p>Vihapolitikoinnin harjoittamisen suhteen ei voi eikä kannata istua kaksilla rattailla.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo on nostanut esille kansanedustaja Veera Ruohon kokeman vihavyöryn, jota Orpo on luonnehtinut käsittämättömäksi. Tarkoituksena on ottaa asia esille myös hallituskumppaneiden kanssa.

Vihapuhe erilaisten sähköisten kommunikointiväylien kautta on valitettavaa arkea. Erityisen kiusalliseksi tämän tekee vihapuheita esittävien mahdollisuus esiintyä nimettömänä tai tekaistuilla identiteeteillä.

Emme voi hyväksyä poliitikkoihin, kuten Veera Ruohoon, kohdistuvaa vihakampanjointia.

Demokraattisen päätöksentekojärjestelmän ollessa kyseessä, samaan hengenvetoon on todettava, ettei myöskään kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuruun kohdistettava painostus, jopa suoranainen demonisointi ja saalistus, ole yhtään sen hyväksyttävämpää.

Vihapuheen osalta on kuitenkin muistettava se realiteetti, että poliitikot ovat kansalaisille esikuvia sekä hyvässä että pahassa.

Liian monta kertaa poliitikkojen harjoittama vihan lietsonta, joka tyypillisesti kohdistuu vähemmistöihin, tulkitaan joidenkin kansalaisten mielessä eräänlaisena korkeammalta tasolta annettavana oikeutuksena toistaa vihaa lietsovan poliitikon toimintamallia ja hoitaa varsinainen likainen työ.

Seuraukset tiedetään.

Poliitikot itse voivat toimia tavalla, joka tekee vihapuheesta ja -vaikuttamisesta salonkikelpoista. Tätä – poliitikkojen omaa roolia – ei voida eikä tule ohittaa, kun tarkastellaan kyseisiä ilmiöitä yhteiskunnassa, missä liiankin monta kertaa erilainen pahoinvointi altistaa ihmisen kielteisille sytykkeille.

Poliittisella järjestelmällä on peiliin katsomisen paikka.

Osana suomalaista poliittista järjestelmää myös Kokoomuksella on sama tilanne, mistä karu muistutus saatiin vastikään Tampereelta.

Tampereen kaupunginvaltuuston suurin valtuustoryhmä (Kokoomus, Kristillisdemokraatit ja RKP) toimi viimeisimmässä valtuustokokouksessa tavalla, joka on laajalti järkyttänyt kaupunginvaltuuston jäseniä, tamperelaisia yleisemmin unohtamatta.

Tampereen kaupungin vuoden 2017 arviointikertomuksen ja tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä osa suurimman valtuustoryhmän jäsenistä järjesti näytelmän, jonka tarkoituksena oli osoittaa halveksuvia mielipiteitä transsukupuolisista. Mielipiteitä esitettiin puheenvuoroin ja huuteluin.

Osallisina näytelmässä olivat Kristillisdemokraattien valtuutettu ja kaksi Kokoomuksen valtuutettua.

Eräs kaupunginvaltuuston jäsen on todennut, että mainittujen Kokoomuksen valtuutettujen aiemman toiminnan perusteella esitetyt tasa-arvon vastaiset mielipiteet eivät tulleet yllätyksenä.

Uudistunut tasa-arvolaki kieltää sukupuolivähemmistöjen syrjinnän ja vaatii kuntia suunnitelmallisesti toimimaan myös sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoisen kohtelun varmistamiseksi. Tämä koskee sekä roolia työnantajana että julkisten palvelujen tuottajana.

Mitä transsukupuolinen työntekijä tai palveluja käyttävä henkilö ajattelevat tapahtuneesta?

Kokoomuksen puoluekokous on juuri tehnyt päätöksen toimia translain uudistamisen puolesta mutta eräiden tamperelaisten kokoomuspoliitikkojen mielestä tälle voi haistattaa pitkät kenenkään asioihin puuttumatta?

Olisi johdonmukaista, että Kokoomus kävisi perusteellisen sisäisen keskustelun vihapolitikoinnista sen omissa riveissä.

Vihapolitikoinnin harjoittamisen suhteen ei voi eikä kannata istua kaksilla rattailla.

]]>
7 http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257314-vihapolitikointi-ja-kaksien-rattaiden-taktiikka-ei-kanna-pitkalle#comments Kokoomus Tampere Transfobia Vihapuhe Sat, 23 Jun 2018 15:53:46 +0000 Vesa-Matti Louekoski http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257314-vihapolitikointi-ja-kaksien-rattaiden-taktiikka-ei-kanna-pitkalle
Tampereen kaupunginvaltuustossa ilmennyt transfobia häpeällistä http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257261-tampereen-kaupunginvaltuustossa-ilmennyt-transfobia-hapeallista <p>Kansallinen Kokoomus on vastikään tehnyt puoluekokouksessaan päätöksen omalta osaltaan edesauttaa translain kokonaisuudistusta. Linjaus ei kuitenkaan näy saavuttaneen puolueen paikallistasoa, ikävä kyllä. Tampereen kaupunginvaltuuston viimeisimmän kokouksen tapahtumat kertovat karulla tavalla siitä, että kokoomuslaisen paikallispolitiikan kasvot voivat olla pahasti &rdquo;valuvikaiset&rdquo; puolueen arvoihin nähden.</p> <p>Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Iiris Suomela (vihr) paljastaa eilen (20.6.) jakamassa Facebook -päivityksessään maanantain 18.6. valtuustokokouksen käänteitä, jotka tuntuvat epätodellisilta nykypäivän Suomessa.</p> <p>Tapahtumista ovat tyrmistyneet useiden puolueiden valtuutetut, kertoo Suomela.</p> <p>&rdquo;<em>Maanantain kaupunginvaltuustossa KD:n valtuutettu päätti kertoa transsukupuolisuuden &rdquo;ideologian&rdquo; aiheuttavan hämmennystä ja mielenterveysongelmia</em>&rdquo;, toteaa Suomela päivityksessään.</p> <p>Suomelan mukaan valtuustokokouksessa &rdquo;jouduttiin kuulemaan&rdquo; puheenvuoroja ja huutelemista, missä vähäteltiin ja loukattiin transsukupuolisia ja käytettiin jopa äärimmäisen halventavaa termiä &rdquo;valuvika&rdquo;.</p> <p>Mukana loukkaavassa välihuutelussa oli myös pari kokoomuslaista, paljastaa Suomela.</p> <p>&quot;<em>Sen verran usein ovat nuo samat pari kokoomuksen valtuutettua heitelleet tasa-arvon vastaisia välihuutoja, että itse en valitettavasti yllättynyt lainkaan. Odotan edelleen sitä päivää, kun tähän asiaan puututaan kokoomuksen valtuustoryhmän sisällä. Nyt vaikuttaa siltä, että nämä tapaukset valitettavasti sivuutetaan ja valtuutetut saavat jatkaa syrjivää ja loukkaavaa huutelua ihan rauhassa</em>&quot;, kommentoi Suomela päivitystään seuranneessa keskustelussa.</p> <p>Suomelan tavoin, lukuisat valtuutetut joutuivat puuttumaan yltyneeseen menoon.</p> <p>Koska kyse oli valtuustokokouksesta, on syytä pohtia, että mitä sellaista asiaa kaupunginvaltuustossa oli käsiteltävänä, että keskustelu saattoi kiertyä transsukupuolisuuteen?</p> <p>Valtuusto oli käsittelemässä Tampereen vuoden 2017 arviointikertomusta ja tilinpäätöstä.</p> <p>Mitä tämä kertoo? Sitä kannattaakin ihmetellä.</p> <p>Ehkä pakonomaisen käytöksen taustalla kismitti maailman terveysjärjestön (WHO) tuore päätös poistaa transsukupuolisuus tautiluokituksesta?</p> <p>Tampereella Kokoomus, Kristillisdemokraatit ja RKP muodostavat yhteisen valtuustoryhmän.</p> <p>Miten tällainen toiminta yhteisessä valtuustoryhmässä sopii RKP:lle?</p> <p>Veikkaanpa, että huonosti.</p> <p>Mitä tulee Kokoomukseen, on julkitulleet loukkaavat välihuutelut syytä perusteellisesti selvittää ja ottaa etäisyyttä sellaiseen, minkä puolue omissa linjauksissaankin selvästi tuomitsee.</p> <p>Iiris Suomelan Facebook -päivitykseen pääsee <a href="https://www.facebook.com/iirisssuomela/photos/a.305137036353319.1073741828.300395886827434/841889382678079/"><u>tästä</u></a>.</p> <hr /><p>Täydennys pe 22.6. klo 00:15:</p> <p>- Iiris Suomelan fb -kommentti huudelleista kokoomuslaisista.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kansallinen Kokoomus on vastikään tehnyt puoluekokouksessaan päätöksen omalta osaltaan edesauttaa translain kokonaisuudistusta. Linjaus ei kuitenkaan näy saavuttaneen puolueen paikallistasoa, ikävä kyllä. Tampereen kaupunginvaltuuston viimeisimmän kokouksen tapahtumat kertovat karulla tavalla siitä, että kokoomuslaisen paikallispolitiikan kasvot voivat olla pahasti ”valuvikaiset” puolueen arvoihin nähden.

Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Iiris Suomela (vihr) paljastaa eilen (20.6.) jakamassa Facebook -päivityksessään maanantain 18.6. valtuustokokouksen käänteitä, jotka tuntuvat epätodellisilta nykypäivän Suomessa.

Tapahtumista ovat tyrmistyneet useiden puolueiden valtuutetut, kertoo Suomela.

Maanantain kaupunginvaltuustossa KD:n valtuutettu päätti kertoa transsukupuolisuuden ”ideologian” aiheuttavan hämmennystä ja mielenterveysongelmia”, toteaa Suomela päivityksessään.

Suomelan mukaan valtuustokokouksessa ”jouduttiin kuulemaan” puheenvuoroja ja huutelemista, missä vähäteltiin ja loukattiin transsukupuolisia ja käytettiin jopa äärimmäisen halventavaa termiä ”valuvika”.

Mukana loukkaavassa välihuutelussa oli myös pari kokoomuslaista, paljastaa Suomela.

"Sen verran usein ovat nuo samat pari kokoomuksen valtuutettua heitelleet tasa-arvon vastaisia välihuutoja, että itse en valitettavasti yllättynyt lainkaan. Odotan edelleen sitä päivää, kun tähän asiaan puututaan kokoomuksen valtuustoryhmän sisällä. Nyt vaikuttaa siltä, että nämä tapaukset valitettavasti sivuutetaan ja valtuutetut saavat jatkaa syrjivää ja loukkaavaa huutelua ihan rauhassa", kommentoi Suomela päivitystään seuranneessa keskustelussa.

Suomelan tavoin, lukuisat valtuutetut joutuivat puuttumaan yltyneeseen menoon.

Koska kyse oli valtuustokokouksesta, on syytä pohtia, että mitä sellaista asiaa kaupunginvaltuustossa oli käsiteltävänä, että keskustelu saattoi kiertyä transsukupuolisuuteen?

Valtuusto oli käsittelemässä Tampereen vuoden 2017 arviointikertomusta ja tilinpäätöstä.

Mitä tämä kertoo? Sitä kannattaakin ihmetellä.

Ehkä pakonomaisen käytöksen taustalla kismitti maailman terveysjärjestön (WHO) tuore päätös poistaa transsukupuolisuus tautiluokituksesta?

Tampereella Kokoomus, Kristillisdemokraatit ja RKP muodostavat yhteisen valtuustoryhmän.

Miten tällainen toiminta yhteisessä valtuustoryhmässä sopii RKP:lle?

Veikkaanpa, että huonosti.

Mitä tulee Kokoomukseen, on julkitulleet loukkaavat välihuutelut syytä perusteellisesti selvittää ja ottaa etäisyyttä sellaiseen, minkä puolue omissa linjauksissaankin selvästi tuomitsee.

Iiris Suomelan Facebook -päivitykseen pääsee tästä.


Täydennys pe 22.6. klo 00:15:

- Iiris Suomelan fb -kommentti huudelleista kokoomuslaisista.

]]>
53 http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257261-tampereen-kaupunginvaltuustossa-ilmennyt-transfobia-hapeallista#comments Iiris Suomela Kokoomus Kristillisdemokraatit Tampere Transfobia Thu, 21 Jun 2018 19:41:14 +0000 Vesa-Matti Louekoski http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257261-tampereen-kaupunginvaltuustossa-ilmennyt-transfobia-hapeallista
Kansalliskielistä meininkiä http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253497-kansalliskielista-meininkia <p>Useimmat tajunnevat, että kansallisvaltioiden aika on ohi. Parempaa järjestelmää ei vain ole keksitty, väitetään. Poliitikon on pakko sanoa peräkkäisissä lauseissa: &quot;Tietenkin vastustamme veroparatiiseja&quot; ja &quot;Emme tietenkään hyväksy yleiseurooppalaista verotusoikeutta&quot;.</p><p>Itseäni en ole koskaan tuntenut kovin suomalaiseksi, pirkanmaalaiseksi ja eurooppalaiseksi kylläkin. Kiven, Sillanpään, Viidan ja Linnan kielen tiedän kyllä omakseni. Hämeen kielen siis.</p><p>Svean, Götan ja Taalainmaan kuningas ja Suomen suuriruhtinas Kustaa III kävi Tammerkosken rannalla katsomassa Euroopan parhaalle kaupungille paikan. Kaupunkimme perustaja oli Preussin Fredrik Suuren sisarenpoika ja Venäjän Katariina Suuren serkku. Näin kansallisia ovat juuremme.</p><p>Ei kaupungista kummempaa kasvanut ennen kuin Skotlannista tuli Finlayson panemaan vauhtia. Kaupungin perustaja oli silloin jo murhattu, mutta hänen paras kaverinsa Armfelt oli vaihtanut pääkaupunkia Tukholmasta Pietariin, eivätkä tavalliset tamperelaiset juuri muutosta havainneet.</p><p>Kansallisvaltioiden systeemi on perustettu moneen kertaan: Westphalenin rauhassa 1648; Wienin kongressissa 1815; ensimmäisen maailmansodan rauhassa ja Kansainliitossa; toisen maailmansodan rauhassa ja Yhdistyneissä kansakunnissa. Ei siitä ole oikein mitään tullut, kun suurvalloilla on veto-oikeus.</p><p>Periaatteessa moderniin maailmaan sopivin systeemi olisi Euroopan unioni. Jos se olisi demokraattinen, eli jos sillä olisi europarlamentille vastuullinen hallitus. Jos se olisi alueiden Euroopan liittovaltio.</p><p>Vastatkaa realistisesti kysymykseen: huolehtiiko eurooppalaisten edusta parhaiten 1. Xin Kiina 2. Putinin Venäjä 3. Trumpin Yhdysvallat 4. Jokin muu, mikä?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Useimmat tajunnevat, että kansallisvaltioiden aika on ohi. Parempaa järjestelmää ei vain ole keksitty, väitetään. Poliitikon on pakko sanoa peräkkäisissä lauseissa: "Tietenkin vastustamme veroparatiiseja" ja "Emme tietenkään hyväksy yleiseurooppalaista verotusoikeutta".

Itseäni en ole koskaan tuntenut kovin suomalaiseksi, pirkanmaalaiseksi ja eurooppalaiseksi kylläkin. Kiven, Sillanpään, Viidan ja Linnan kielen tiedän kyllä omakseni. Hämeen kielen siis.

Svean, Götan ja Taalainmaan kuningas ja Suomen suuriruhtinas Kustaa III kävi Tammerkosken rannalla katsomassa Euroopan parhaalle kaupungille paikan. Kaupunkimme perustaja oli Preussin Fredrik Suuren sisarenpoika ja Venäjän Katariina Suuren serkku. Näin kansallisia ovat juuremme.

Ei kaupungista kummempaa kasvanut ennen kuin Skotlannista tuli Finlayson panemaan vauhtia. Kaupungin perustaja oli silloin jo murhattu, mutta hänen paras kaverinsa Armfelt oli vaihtanut pääkaupunkia Tukholmasta Pietariin, eivätkä tavalliset tamperelaiset juuri muutosta havainneet.

Kansallisvaltioiden systeemi on perustettu moneen kertaan: Westphalenin rauhassa 1648; Wienin kongressissa 1815; ensimmäisen maailmansodan rauhassa ja Kansainliitossa; toisen maailmansodan rauhassa ja Yhdistyneissä kansakunnissa. Ei siitä ole oikein mitään tullut, kun suurvalloilla on veto-oikeus.

Periaatteessa moderniin maailmaan sopivin systeemi olisi Euroopan unioni. Jos se olisi demokraattinen, eli jos sillä olisi europarlamentille vastuullinen hallitus. Jos se olisi alueiden Euroopan liittovaltio.

Vastatkaa realistisesti kysymykseen: huolehtiiko eurooppalaisten edusta parhaiten 1. Xin Kiina 2. Putinin Venäjä 3. Trumpin Yhdysvallat 4. Jokin muu, mikä?

]]>
54 http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253497-kansalliskielista-meininkia#comments Agricolan päivä Euroopan unioni Suurvallat Tampere Sun, 08 Apr 2018 08:15:58 +0000 Jari-Pekka Vuorela http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253497-kansalliskielista-meininkia