Ykkösketjuun työläisiä riistämällä

Ykkösketjuun kampanjassa, jossa yritykset, järjestöt ja ammattiliitot ajavat Suomeen yritysvastuulakia on mukana sellaisia yrityksiä, jotka käyttävät härskisti hyväksi nuoria työntekijöitä, asettavat heidät todella vaikeaan työmarkkina-asemaan nollasopimuksilla tai vuokrattuina ihmisinä. Maksavat heille törkeästi alipalkkaa ja katsovat läpi sormien kun heille kuuluvat lailliset oikeudet jätetään toteuttamatta.

Olen kamppaillut oman ja työkavereideni puolesta palvelualoilla jo lähes 10-vuotta katsoen sitä miten vuodesta toiseen annetaan saman menon jatkua. Joskus syynä oli se, että nämä ihmiset ovat niin marginaalinen ongelma, joskus syy oli se, että nämä ihmiset itse haluavat tällaisen epävarman aseman työmarkkinoilla mutta todellinen syy taitaa olla se, että liian moni hyötyy siitä, että meillä on hyväksikäytettävä porukka työmarkkinoilla.

Olemme juuri käyneet tes-neuvottelukierroksen myös palvelualoilla ja edelleen palkat ja työehdot on täysin riittämättömät. MIkäli nämä yritykset haluavat osoittaa vastuullisuuttaan, olisivat ne voineet osoittaa sen konkreettisilla työehtosopimuskirjauksilla (parannuksilla). Osa näistä yrityksistä on myös ollut merkittävinä hyötyjinä 2015 alkaneesta Sipilän hallituspolitiikan työntekijöiden historiallisista alistamistoimista. Läpi meni mm. kiky, aktiivimalli, lomarahojen leikkaukset, koeajan pidennys.

Kotipizza julkaisi satiirisen työpaikkailmoituksen, jonka oli tarkoitus olla niin röyhkeä, että siitä huomaa kyseessä olevan satiiri? Näiden franchising yrityksien on helppo luoda ja osallistua tällaisiin kampanjoihin, sillä ne eivät kanna minkäänlaista vastuuta yrittäjiensä toiminnasta, joka ilmenee myös Ylen teettämästä selvityksestä. Valitettavasti omat fiilikseni vaelsivat sen työpaikkailmoituksen myötä niihin kaikkiin yhtä törkeisiin tilanteisiin mitä olen ravintola-alalla kohdannut. Ei naurattanut lainkaan, enkä kokenut, että näillä ravintola-alan yrittäjillä olisi nyt oikeus tällaisen kampanjan suomaan kasvojen puhdistukseen.

Rakkaudella Mira-Veera Auer, PAMin valtuuston jäsen

Mira-VeeraAuer
Vasemmistoliitto Helsinki

Olen 33-vuotias äiti, pätkätyöläinen, ay-ja vuokralaisaktiivi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu