Mira-Veera Auer Aktivisti, poliitikko ja lähiölikka.

Ykkösketjuun työläisiä riistämällä

Ykkösketjuun kampanjassa, jossa yritykset, järjestöt ja ammattiliitot ajavat Suomeen yritysvastuulakia on mukana sellaisia yrityksiä, jotka käyttävät härskisti hyväksi nuoria työntekijöitä, asettavat heidät todella vaikeaan työmarkkina-asemaan nollasopimuksilla tai vuokrattuina ihmisinä. Maksavat heille törkeästi alipalkkaa ja katsovat läpi sormien kun heille kuuluvat lailliset oikeudet jätetään toteuttamatta.

Olen kamppaillut oman ja työkavereideni puolesta palvelualoilla jo lähes 10-vuotta katsoen sitä miten vuodesta toiseen annetaan saman menon jatkua. Joskus syynä oli se, että nämä ihmiset ovat niin marginaalinen ongelma, joskus syy oli se, että nämä ihmiset itse haluavat tällaisen epävarman aseman työmarkkinoilla mutta todellinen syy taitaa olla se, että liian moni hyötyy siitä, että meillä on hyväksikäytettävä porukka työmarkkinoilla.

Olemme juuri käyneet tes-neuvottelukierroksen myös palvelualoilla ja edelleen palkat ja työehdot on täysin riittämättömät. MIkäli nämä yritykset haluavat osoittaa vastuullisuuttaan, olisivat ne voineet osoittaa sen konkreettisilla työehtosopimuskirjauksilla (parannuksilla). Osa näistä yrityksistä on myös ollut merkittävinä hyötyjinä 2015 alkaneesta Sipilän hallituspolitiikan työntekijöiden historiallisista alistamistoimista. Läpi meni mm. kiky, aktiivimalli, lomarahojen leikkaukset, koeajan pidennys.

Kotipizza julkaisi satiirisen työpaikkailmoituksen, jonka oli tarkoitus olla niin röyhkeä, että siitä huomaa kyseessä olevan satiiri? Näiden franchising yrityksien on helppo luoda ja osallistua tällaisiin kampanjoihin, sillä ne eivät kanna minkäänlaista vastuuta yrittäjiensä toiminnasta, joka ilmenee myös Ylen teettämästä selvityksestä. Valitettavasti omat fiilikseni vaelsivat sen työpaikkailmoituksen myötä niihin kaikkiin yhtä törkeisiin tilanteisiin mitä olen ravintola-alalla kohdannut. Ei naurattanut lainkaan, enkä kokenut, että näillä ravintola-alan yrittäjillä olisi nyt oikeus tällaisen kampanjan suomaan kasvojen puhdistukseen.

Rakkaudella Mira-Veera Auer, PAMin valtuuston jäsen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JoonasTuomivaara kuva
Joonas Tuomivaara

Näitä kampanjoita tunnutaan aloitettavan aika herkästi. Samaan aikaan on kuitenkin massiiviset työehtojen heikennykset rustattu läpi ja mannekiineina kampanjalla toimii firmat jotka ovat meritoituneita työoikeuksien rikkomisessa.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Jos ravintola-alalla on surkeat palkat ja työehdot jne . Kun miettii Helsingin kallios tai Malmin ostarin liepeille alueita niin ehkä 15 vuodes yli tuplaantunut pizza yms ruokaloitten määrä . Tosi edukkaita partureita ilmestynyt myös jne. Jos palkat olis huonoi mistä ihmeestä noi saa sit työntekijöitä ?? Tai mihin ihmeeseen noiden kannattavuus perustuu ??

Tai kyl mä tiedän mut aihe on arka . Joten joku muu saa kertoa :)

Käyttäjän Mira-VeeraAuer kuva
Mira-Veera Auer

Onko sinusta palvelualojen työehtosopimusten mukaiset palkat riittäviä? Palvelualat keskittyvät varsinkin kalliille pääkaupunkiseudulle, jossa myös vuokrakustannukset ovat räjähtäneet. Työläisillä pitää olla oikeus myös kohtuullisen mittaiseen työmatkaan varsinkin kun työajat ovat hyvin epäsäännöllisiä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ylen teettämä selvitys onkin minulle uusi asia, miten tällainen on jäänyt huomaamatta? Vaikka Yle selvittikin asiaa huhtikuussa 2018, mutta ne selvitykset: Yle kävi tätä juttua varten läpi noin 1 500 Etelä-Suomen aluehallintoviraston raporttia vuosilta 2016 ja 2017.

Käyn nyt lukemassa sitä selvitystä.

Toimituksen poiminnat