Mira-Veera Auer Aktivisti, poliitikko ja lähiölikka.

Hekan kohtuullisuus on kohtuutonta

Helsingin kaupungin asunnot Oy sitoo alueiden vuokran korotukset ensi vuoden alusta alkaen kahteen perusteeseen, jotka eivät kestä lähempää tarkastelua. Ensinnäkin alueet arvotetaan keskenään markkinavuokriin verraten ja toinen peruste on asuntojen kunto, korjaukset, sijainti ja varustelut.

Millainen alueen arvo markkinavuokriin vertaamalla saadaan kun Jakomäen alueelle ei ole useista pyynnöistä huolimatta saatu Hekalta vastausta siihen, että mitä kohteita Jakomäen alueen vertailuvuokraan on käytetty ja millainen määrä näitä kohteita on? Miten tällä tavalla saadaan realistinen vertailuluku muihin alueisiin verrattuna kun näyttää, että tämä vertailuluku ei ota lainkaan huomioon asuntomassaa mihin vertailu tapahtuu. Tämä sillä perusteella, että Jakomäki näyttää olevan nostettu kantakaupungin monen arvoalueen rinnalle kun samaan aikaan tiedetään, ettei Jakomäessä ole sellaista infraa, jolla vuokrien hintataso nousisi ihan arvoalueiden tasolle. Jakomäki on myös jatkossakin sidottu näiden markkinavuokrien perusteella joihinkin meille perustelemattomiin yksityisiin markkinahintoihin ja olemme jatkossakin näiden epäselväksi jääneiden markkinavuokrien perusteella muihin alueisiin verrattain arvokas alue.

Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö kehui Helsingin Sanomissa lauantaina 11.8. pisteytys järjestelmää: “HUONEISTOJEN arvioinnissa otetaan huomioon muun muassa, onko kylpyhuone ja keittiö uusittu ja onko parveke lasitettu. Joka ikinen talo on käyty läpi”, Närö vakuutti. Hänen mukaansa valmistelijat ja asukkaiden edustajat kiersivät viime kesänä kaikki 500 kohdetta eli taloja, jotta vuokrien pisteytys olisi yhdenmukainen.

(https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005787614.html?share=164c911532dca8a8a41f7ccccb0213ed)

Epäilen Närön tietoja vahvasti mikäli joka ikisen talon läpikäynnillä viitataan virheellisiin taulukoihin peruskorjauksista ja niihin muutamiin viikkoihin, jolloin me asukastoimijoina tarkistimme talojen tietoja, joiden pitäisi olla jo ajan tasalla Hekalla.

Astelin ensimmäisen kerran alkuvuodesta Jakomäen Heka-asuntojen taloyhtiöiden puheenjohtajien kokoukseen. Paikalla oli Hekan edustajia esittelemässä seuraavana vuonna käyttöön otettavaa uutta vuokrantasausmallia.

Meille ryhdyttin  esittelemään aineistoa, jossa vuokran määrityksessä otettaisiin huomioon asunnon kunto, varustelu ja sijainti. Kuvashow eteni ja tultiin siihen osuuteen mikä jäisi meidän talotoimikuntien tehtäväksi muutaman viikon päästä. Olin läppäri auki näppäimet valmiina sauhuamaan sillä tiesin, että minun on oltava erityisen skarppina koska olin vasta muuttanut Hekalle Jakomäkeen ja tullut myös valituksi Helsingin suurimman Hekan yksikön puheenjohtajaksi. Ennakolta olin kuullut kirjavista vuokrankorotusten käytännöistä, joilla oli perusteltu paitsi alueemme vuokrankorotuksia niin myös yksikkömme verrattain kalliita neliöhintoja.

Suureksi yllätyksekseni Hekan edustaja alkoi käydä läpi sitä miten meidän asukastoimijoiden tuleekin käydä läpi muutamassa viikossa Hekan lähettämät pohjamateriaalit varustelutasosta eli ovatko heidän papereissa olevat merkinnät oikein - millaisia kylpyhuoneita on, onko hissejä, koska on tehty peruskorjaukset jne. Nostin käden ja odotin maltillisesti kunnes saan puheenvuoron. Kysyin, että eikö Hekalla ole itsellään tietoa, että millaisia kylpyhuoneremontteja meidän yksikössämme on tehty ja onko niissä hissit. Tai eikö Hekalla ole ajantasaista taulukkoa siitä milloin mikäkin talo on peruskorjattu? Totesin vielä, että melkoisen homman heittävät meille asukastoimijoille, kun esimerkiksi meidän yksikössä on 557 asuntoa joiden tietojen tulisi nyt olla oikein, jotta he saavat realistiset pisteet yksiköllemme vuokrankorotusmalliin.

Kysyin uudelleen ja katsoin muita toimijoita kauhuissani, että mitä tämä oikein on! Eihän tällaista uutta vuokrankorotusmallia voi hyväksyä näin heikoilla pohjatiedoilla. Samaan aikaan alkoivat selvitä Hekan suunnitelmat siitä, että vuokrat paitsi sidottaisiin näihin hyvin huterasti valmisteltuihin pisteytystaulukoihin niin alueet myös arvotettaisiin verraten alueen yksityiseen asuntokantaan. Siis verrattaisiin markkinavuokriin.

Jakomäki oli jostain kumman syystä arvotettu todella arvokkaaksi alueeksi monien kantakaupungin alueiden kanssa. Selvitin, että Jakomäen neliöarvoksi oli hinnoiteltu noin 18€ neliö kun tilastokeskuksen arvotus on 13€ neliö. Tämä on yksi Hekan uudessa vuokranmäärityksessä nyt lukkoon lyötävä asia, joka tulee määrittämään myös jatkossa mille tasolle vuokrat asetetaan Jakomäessä. Jakomäessä ei ole sellaista infraa minkä pitäisi nostaa sen alueellinen markkina-arvo näin korkealle Hekan vertailu taulukoinnissa. Korjaukset ja asuntojen ns. pisteytykset tietenkin muuttuvat sitä mukaan kun korjauksia tehdään, mutta tämä alueen arvo ollaan lyömässä lukkoon.

Pisteytys voisi olla yksi oikeudenmukainen elementti vuokraa määrittäessä - mikäli se tehtäisiin oikein. Meidän yksikössämme on ehkä 15% asunnoista peruskorjattu vuonna 2015 ja loput on korjattu 14-15 vuotta aiemmin. Silti meidän lukuisista huomautuksistamme huolimatta, Hekan kaikissa taulukoissa yksikkömme peruskorjausvuosi on 2015.

Alueen toinen iso yksikkö, on myös arvoitettu parin talon peruskorjausiällä, jolloin yli kymmenenkin vuotta vanhempien talojen asukkaat nyt maksavat näiden pisteytysten perusteella liikaa.

Edes tällaista yksinkertaista asiaa ei ole saatu korjattua Hekan määrityksiin. Asukkailta pyydetään lausuntoja vuokriin ja meidän kanssa käydään ns.dialogia sen vuoksi, että laki sitä edellyttää. Kyseenalaistan kuitenkin Hekan, siis Helsingin kaupungin 100% omistaman yhtiön toiminnan, koska selvästikään tässä ei toteudu asukastoimijoiden kuuleminen kuin näennäisesti.

Tänä vuonna Hekan vuokria ei vielä nosteta kovin paljon, koska uusi järjestelmä ei tule heti käyttöön sellaisenaan vaan siihen siirrytään asteittain.  Siirtymäkauden aikana vuokrankorotuksiin tehdään loivennuksia, jotka tasoittavat eniten nousevia vuokria näin siirtymävaiheessa. Ensimmäiseksi: alueen keskivuokra ei voi nousta 5% enempää ja toiseksi minkään taloyhtiön keskivuokra ei voi nousta enemmän kuin 10%.

Mikäli tämä vuokrankorotusmalli nyt menee läpi niin olemme jatkossa tilanteessa, jossa  asunnot on arvotettu hutiloiden ja sidottu erikoisin perustein markkinavuokriin.

Alueen vuokrissa yritetään nyt alkaa maksattamaan asukkailla infraa, jota alueella ei ole. Voidaanko nyt hyväksyä Hekan uusi vuokrankorotusmalli ja voiko se olla oikeudenmukainen ja laillinen myös jatkossa kaikille Hekan asukkaille,  kun näin suuria ongelmia on jo pelkästään meidän alueen yksiköissä? Kehotan kaikkia Hekan asukkaita osallistumaan syksyllä järjestettäviin asukaskokouksiin ja vaatimaan tämän uuden vuokranmääritysmallin eli käytännössä talousarviomateriaalin käsittelyä. Kehotan asukkaita olemaan hyväksymättä tätä vuokranmääritysmallia sillä perusteella, että vuokranmääritysmallin takana olevia perusteita ei ole avattu tarpeeksi ja pisteytysten oikeellisuudesta ei voida olla varmoja.

 

Rakkaudella Mira-Veera Auer, joka on vuokralaisena Jakomäessä sisäilmaongelmaisessa Hekan asunnossa

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JoonasTuomivaara kuva
Joonas Tuomivaara

Miten voi olla mahdollista, ettei kiinteistön omistaja tiedä remonttien ajankohtia? Eikö tätä edellytetä jo ihan kirjanpidollisestikin, kun poistoja ym. muita tehdään?

Pekka Pylkkönen

Kyllä ne varmasti tietävätkin. Kunhan yrittävät saada 'asukasdemokraateille' jotain näennäistä puuhastelua jotta nämä tuntisivat itsensä tärkeiksi.

Käyttäjän Mira-VeeraAuer kuva
Mira-Veera Auer

Minua hämmästyttää koko Hekan tapa hoitaa tätä lausuntorumbaa. Heillä on jopa nettisivuilla peruskorjausvuodet taloihin ja silti vaikka olemme lausuneet ehkä 5 kertaa tänä ja viime vuonna pelkästään siitä, että näissä vuokranmäärityksissä virheellisiä tietoja peruskorjausten osalta, ei niitä ole vieläkään korjattu. En ole varma lukeeko Heka näitä pyytämiään lausuntoja.

Pekka Iiskonmaki

Kiinteistöverot on vuokrissa täysimääräisesti.

Vasemmisto kannattaa niitä, joten pulinat pois.

Pekka Pylkkönen

Pitäisi myös selvittää että onko se laillista että kaupunki ei tarjoa kaikille edullista asuntoa, vaikka näiden elämäntilanne olisi vastaavanlainen. Luulisi jonkun yhdenvertaisuusvaltuutetun ärähtävän siitä että vain jotkut saavat satojen eurojen verottoman kuukausittaisen edun.

Käyttäjän Mira-VeeraAuer kuva
Mira-Veera Auer

Stadilla olisi varaa lisätä kohtuuhintaista asuntotuotantoa merkittävästi. Miksi se ei sitä tee? Stadin asunnot jaetaan myös aivan piilotetuin periaattein. Kaikki on luokassa erittäin kiireellinen mutta vain osa saa asunnon?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Ensinnäkin alueet arvotetaan keskenään markkinavuokriin verraten ja toinen peruste on asuntojen kunto, korjaukset, sijainti ja varustelut."

Ainakaan ara-asunnoissa ei voi niin tehdä, se on kielletty säännöissä. Eli kaikki ne, jotka asuvat sellaisissa HEKA:n asunnoissa, jotka ovat näitä ara-asuntoja, niin valitus Ara:n. Asunnoille myönnetyn rahoituksen säännöt kieltävät vuokrien perustumisen markkinavuokriin, niiden pitää perustua kustannuksiin.

Käyttäjän Mira-VeeraAuer kuva
Mira-Veera Auer

Eilen juuri keskustelin emo Hekan yhteistyöelimessä edustavan asukasjäsenen kanssa ja sanoin, ettei ARA voi hyväksyä tällaista. Hän sanoi, että Hekan mukaan ARA on kuitannut. Totesin, ettei ARAlla voi sitten olla oikeat tiedot siitä miten Heka pyörittää tämä uuden vuokranmäärityksen nyt.

Käyttäjän MerjaHelle kuva
Merja Helle

Heka ei saa ara-asunnoilla tehdä voittoa. Sitäpaitsi on ihan naurettava väite, että Jakomäessä yksityisellä puolella maksettaisiin 18 euron neliövuokria betonikolosseista. Hekan asunnoissa siellä on paljon home- ja sisäilmaongelmia. Asiasta on juuri tehty asukaskysely, joka olisi syytä julkistaa pian

Toimituksen poiminnat