Mira-Veera Auer Aktivisti, poliitikko ja lähiölikka.

Hekan vuokrankorotukset estettävä

Hekan asunnot ovat Ara-vuokra-asuntoja ja niiden omistaja valitsee asukkaat ja määrittää vuokrat. Hekan ollessa 100 % Helsingin kaupungin omistuksessa on kaupungin päättäjillä mahdollisuus helpottaa ahtaalle ajettujen kaupunkilaistensa asumis-ja taloudellisia oloja. Kohtuuhintaisia asuntoja voidaan päättää rakentaa riittävästi ja huolellisesti. Varakas kaupunkimme Helsinki ei ole saanut hoidettua asumisen ongelmia ja pitää kaupungissa merkittävää määrää työssäkäyviä köyhiä. Haluja riittävän kohtuuhintaisen asuntokannan rakentamiseen ei ole löytynyt mutta kokoomuksen johdolla veroprosenttia on ollut varaa laskea ja samalla luopua 70 miljoonasta eurosta kunnallisvero tuottoja. Kuntaveron lasku ei tietenkään hyödyttänyt pienituloisia vaan suurituloisia. 

Heka on nyt keksinyt ottaa käyttöön uuden tavan määritellä vuokriansa. Tämä uusi vuokranmääritysmalli on paikoitellen aivan kohtuuton ja hyvin keskeneräinen siitäkin huolimatta, että sen perusteella olisi tarkoitus määritellä tulevan vuoden vuokrat. Vuokranmäärityksen perusteet ovat vieläkin lausuttavana taloyhtiöillä ja kannattaakin olla yhteydessä omiin edustajiisi taloyhtiössä ja kaupungilla, jotta saamme vietyä viestin eteenpäin, ettei tämä uusi malli ole asukkaiden mieleen. Ei riitä, että stadissa asuminen on aivan naurettavan hintaista. Vielä päälle halutaan keinotekoisesti nostaa uusilla keksityillä perusteluilla vuokria. Tällä uudella vuokranmääritysmallilla voidaan nostaa joidenkin alueiden vuokria jopa 10%! Puhumattakaan siitä, että mallin tullessa käyttöön raamittaa se myös tulevina vuosina korotukset. Vaikka et olisi korotuspaineen alueella tänä vuonna olet kuitenkin joutunut vuokrankorotusautomaatin syliin. 

Käytännössä kyse on siitä, että vuokria tasataan alueiden välillä ja Hekan vuokria verrataan alueen markkinavuokriin. Heka toimii lakisääteisesti omakustanneperiaatteella, jossa idea on, että vuokrat määrittyvät sen perusteella, millaisia remontteja ja muuta ylläpitoa tarvitaan. Tämä ei mielestäni mene yksiin nyt Hekan keksimän vuokrankorotusautomaatin kanssa. Perusteita korotuksille on mahdoton valvoa ja se millaiset pisteytykset ovat tuottamassa mitäkin statusta talolle ja alueelle arvoa on epämääräinen ja epäselkeä. Hekan käyttämät luvut ja tiedot vaikkapa korjaus-ja rakennusvuosista ovat olleet välillä virheellisiä ja on hyvin epäselvää miten markkinavuokriin vertaaminen ja niiden muodostaminen tapahtuu. Hekalla ei tunnu olevan kovin vankkaa käsitystä talojensa kunnosta ja arvosta tai varustelusta ja siksikin tuntuu ihan uskomattomalta, että tämän tyyppiset perustelut ovat kuitenkin keskeisesti nyt asetettu vuokrankorotussuunnitelmien perusteluksi. 

Kysymys kuuluu toimiiko Heka vielä täysin lain puitteissa määrittäessään vuokrankorotuksen näillä uusilla perusteilla. Ara on tässä valvovana tahona enkä ihmettele lainkaan vaikka vielä näkisimme valituksia uuden vuokranmääritysmallin lainmukaisuudesta.

Hekan pitäisi ennemmin kantaa vastuunsa suurena kunnallisena vuokranantajana. Hekan pitäisi mielestäni kattavasti kartoittaa talojensa kuntoa ja korjata ne terveydelle turvallisiksi. Sisäilmaongelmaisessa talossa voi ihminen menettää terveytensä lopullisestikin. Helsingin tulisi kohdentaa tällaisiin asioihin voittorahojaan ja miettiä taloudenpitoaan inhimillisesti kestävämmin. Meidän taloyhtiössä Jakomäessä on juuri tehty kysely asukkaille sisäilmaongelmien kartoittamiseksi ja siihen vastattiin myös kiitettävästi asukkaiden taholta. Tämä prosessi on kesken mutta nyt jo tässä vaiheessa on täysin selvää, että ongelmia löytyy kyllä. 

Helsingin kaupunki tavoittelee ohjelmissaan eriarvoisuuteen syrjäytymiseen puuttumista ja toteuttaa omalla bisneksellään juuri näiden kasvua. Vuokrankorotukset osuvat juuri kaikkein pienituloisimpiin Helsinkiläisiin ja he jotka saavat jo maksimimäärä asumistukea tai he jotka ovat syystä taikka toisesta velkaantuneita ajetaan elinkustannusten kohtuuttomilla korotuksilla osaksi uutta muodostuvaa leipäjonojen vakiintunutta yhteiskuntaa. Helsinki siis oletettavasti tuplaa leipäjononsa tällä bisnespolitiikallaan. 

Tällainen politiikka on kyseenalaista myös työllisyyden näkökulmasta. Pääkaupunkiseudulla tarvitaan palveluita ja erityisesti naisvaltaisia aloja kuten kuntasektorin ja palvelualojen palveluja. Näiden alojen työntekijöiden palkkoja ei kuitenkaan olla oltu valmiita nostamaan riittävälle tasolle ja työntekijöiden on pärjättävä palkallaan ylihintaisessa Helsingissä. Onko tarkoitus ajaa pienituloiset pois Helsingistä? Työläisellä ei näytä olevan sellaista oikeutta, että hän saisi asua kohtuullisen matkan päässä työpaikastaan ja että työstä jäisi vielä vuokrankin jälkeen muihin välttämättömiin elinkustannuksiin rahaa.  

Osallistuin alkuvuodesta ilta Hekan kanssa tilaisuuteen, jossa kysyin Hekan edustajilta, että eikö voitaisi ottaa sellaista painotusta yhtiön linjassa, ettei koroteta vuokria. ( tallenne: https://www.hekalaiset.fi/ilta-hekan-kanssa/) Perusteeksi tähän esitin, että viime vuokrankorotukset perusteltiin veronkorotuksilla, jotka sittemmin peruttiin mutta vuokrankorotuksia ei peruttu ja että uskoisin, ettei nyt tehtyä fuusiota ole tehty aivan turhaan vaan se on varmaan tähdännyt säästöihin? 

Olisiko Heka valmis tarkistamaan vuokrankorotusmalliaan näiden epäselvyyksien ja eriarvoisuutta lisäävän kehityksen tähden? 

Kirjoittaja on Jakomäkeläisen taloyhtiön puheenjohtaja, Heka-Jakomäki vuokralaistoimikunnan varapuheenjohtaja ja vuokralaisneuvottelukunnan jäsen. Jakomäkeläinen aktivisti ja tuleva äiti sisäilmaongelmaisessa asunnossa. 

Julkaistu myös Kansan Uutiset blogissa ja miraveera.fi 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Hekan asukkaana toivon että Heka siirtyy markkinavuokrien perimiseen. Nykyinen systeemi jossa me harvat ja sattumalta valitut saamme piilotukea joka ei edes näy tuloissamme tulonsiirtona ei ole oikeudenmukainen. Muut maksavat osan vuokrastamme.

Kunta voi toki rakentaa lisää, mutta tälläistä piilotukea ei pidä suvaita. Ne kenellä ei ole Massia, muuttavat yksinkertaisesti syrjemmälle. Omalla rahalla tilalle tulijoita kyllä riittää.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mitä tästä kirjoittavat poliitikot oikein ihmettelevät? Siltä osin asia on vietävä Araan, kun kyse on kaupungin Ara-asunnoista.

Korotukset ovat mediassa kerrotuin perustein Ara-ehtojen vastaisia. Rahoitus on saatu asunnoille tietyillä ehdoilla, joihin kuuluvat vuokrien korotusten periaatteet. Vuokrien korotuksen pitää perustua kustannuksiin, eikä markkinatilanteeseen, eikä sijaintiin.

Muilta kuin Ara-asuntojen osalta asia on sitten erilainen.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Mitä väärää näet siinä, että Heka haluaa päästä hyötymään Kelan (valtion veronmaksajien) yhä paisuvista vuokratuista, kuten VVO ja yksityiset vuokranantajat.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kun Hekalla, Koijaamolla yms. asumistuista hyötyvillä tahoilla on omat interssit niin on aivan turha kuvitella, että asuntomarkkinoilla tapahtuisi radikaaleja muutoksia.

Vuokrat pysyvät korkeina ja veronmaksajat subventoivat korkeat vuokrat.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Kannattaa muistaa että vuokralla asuvista vuokratukea saa vain kolmasosa,,eli heikompituloiset, eläkeläiset, sairaat, jne. Suuri osa vuokralla asuvista maksaa oman vuokransa palkkatuloistaan.

Vuokrasäännöstely olisi ainoa keino saada vuokrat kuriin.

Miksi ei vuokrasäännöstelyä saada aikaiseksi?

Siksi että päättäjistä jotka lait ja säädökset määrää, on suuri osa myös asuntosijoittajia, eli saavat rahatulonsa vuokralaisen elämän, siis asumisen kustannuksella.

Ei lakisääteisestä vuokrasäännöstelystä olisi mitään haittaa vuokralla asuville.

Ja se ohjaisi rakentamista oikeaan suuntaan,, pois keinottelusta kohti oikeata perustarverakentamista.

Pekka Iiskonmaki

Jatkuvasti nouseva kiinteistövero on pakko periä vuokralaisilta ja heistä valtaosa sitä kannattaa.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

"Heka toimii lakisääteisesti omakustanneperiaatteella, jossa idea on, että vuokrat määrittyvät sen perusteella, millaisia remontteja ja muuta ylläpitoa tarvitaan."

Nyt unohdit jotain tärkeää eli rakennuskustannukset. Kai nekin pitäisi saada takaisin? Ja kyllähän niitä muitakin kustannuksia on, kiinteistön vuokra ja kiinteistövero esimerkiksi.

Jos olet sitä mieltä, ettei tarvitse kattaa näitä asioita, älä kutsu järjestelmää omakustanneperiaatteella toimivaksi. Kutsu sitä silloin tuetuksi asumiseksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Korotuksia on kaupunki perustellut markkinatilanteella ja asuntojen sijainnilla.

Hela voi tietenkin tehdä niin kuin "Heka-järjestelmää" perustettaessa pelättiin. Niputtaa isompien alueiden asuntojen kustannukset samaan koriin ja sitten tasaa sen mukaan, jolloin kaikki vastaavat kollektiivisesti jonkun kalliimman osan kustannuksista.

Asukasvalinnat kaupungin asuntoihin ei ole läpinäkyvä.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
Korotuksia on kaupunki perustellut markkinatilanteella ja asuntojen sijainnilla.
---

Näinhän se on.

Kaupunki pyrkii tienaamaan enemmän ja enemmän.
Rakentajat samoin.
Pankit.
Sijoittajat.
Vesilaitos.
Sähkölaitos.
Kiinteistön ylläpitoorganisaatiot.
Kiinteistövälittäjät.
Ja päälle vielä alv.

Vuokralaisen kannaltahan tilanne on sinänsä kaikkein huonoin, vuokralaisen etua ei aja kukaan.

En tiedä onko ajan saatossa vuokraneliön hinta miten kehittynyt suhteessa indeksiin, mutta kun kaikki vuokratulosta elävät edellä mainitut hyötyjät lisää tuottovaatimustaan,,
niin voitanee ehkä lettaa että vuokralaisen tuottokehitys on negatiivinen,,eli samasta neliömäärästä on maksettava enemmän vuokraa,,eli palkkatuloista menee suurempi osa vuokraan.

Ja tämä kehitys näyttää jatkuvan ja pahenevan,,syystä että
vuokralla asuvan etua ei aja kukaan niin pontevasti kuin nuo listalla mainitut instanssit tekee omien etujen suhteen.

No,,sama pätee osittain omistusasumiseen monilla paikoin.

Toimituksen poiminnat