Mira-Veera Auer Aktivisti, poliitikko ja lähiölikka.

Sipilän hallitus ei välitä köyhistä

  • Sipilän hallitus ei välitä köyhistä

Edustuksellinen demokratia on kriisissä ja siitä seurauksen kantavat pienituloiset ja köyhät. Valtaosin edustajiksi valikoituu hyväosaisia kansalaisia, joilla ei ole käsitystä pahoinvoinnista. Hyväosaisia hellivät päätökset syntyvät vaikeuksitta ja ei osata edes kuvitella millaisia ongelmia näistä liukuhihnalla tuotetuista päätöksistä ihmisille koituu. Osaa edustajista se ei edes kiinnosta.Työväenluokkaiset edustavat heille sellaista porukkaa, jonka on syytä pysyä kouluttamattomana, väsyneenä ja alistettuna yläluokan tarpeiden täyttämistä varten.

Aktiivimalli on vain yksi lukuisista esimerkeistä, miten ihmisen toimeentulo ja sosiaalinen asema määrittävät sen, onko ihminen vallan silmissä luotettava, vai epäluotettava. Köyhän pitää lähtökohtaisesti toimittaa, jopa kymmeniä todisteita viranomaiselle siitä, että hän on nuhteeton ja ei missään nimessä hae rahaa tarpeettomasti. Viranomainen lähtökohtaisesti olettaa jokaisen köyhän vedättävän. Varakkaat selviytyvät käytännössä kunniasanallaan. He saavat veroehdotuksen kotiinsa valmiiksi täyettynä verovähennyksineen. Viranomainen luottaa, ettei varakas kuseta. Eikä valtaosa hyvä tuloisistakaan vedätä valtiota, vaan toimii juuri niin kuin on suunniteltu. Hankkii lain sallimat helpotukset kuluihinsa ja parantaa toimeentuloansa.

Meidän pitää luoda yhteinen näkemys siitä, millainen on tulevaisuuden yhteiskunta. Tarvitsemme verojärjestelmän uudistuksen sillä verotus on oikein käytettynä yksi parhaista tulontasausmekanismeista. Verotusta voidaan uudistaa niin, että jokainen yksilö ja yritys maksaa veroja maksukykynsä mukaan. Yksilöverotuksessa kaikki tulot ovat saman progression piirissä ja kaikkein pienituloisimmat eivät maksa lainkaan veroja tuloistaan. Verotuksen pitää olla sekä sosiaalisesti, että ekologisesti kestävää.

Meidän pitää rakentaa kansalaisille riittävä perusturvaverkosto, joka ei nöyryytä vaan mahdollistaa turvallisen elämän rakentamisen. Perustulo pitää toteuttaa seuraavalla hallituskaudella ja sitä voidaan myös täydentää tarvittaessa lisätuilla. Alistuminen eliitin näkemykseen siitä, että työväenluokkainen on vaarallinen irrallaan pitää unohtaa. Työläisellä on oikeus vaatia vapaa-aikaa ja kansalaisella on oikeus vaatia paremmin järjestettyä yhteiskuntaa.

Hyvinvointiyhteiskunnan rakenteiden taikka ammattiyhdistysliikkeen menneisyyden saavutusten puolustaminen ei ole riittävä selvitys ajassa, jossa nuorten tulokehitys on pysähtynyt jo parikymmentä vuotta sitten, opiskelijoiden toimeentuloa on heikennetty ja matalapalkkaisten työntekijöiden työsuhteet ovat sekä palkkauksen, että työsuhteen ehtojen puolesta täysin kestämättömiä.

Aktiivimalli on rikkaiden luomus. He uskovat oikeasti, että köyhä on huono ihminen, lähtökohtaisesti epäluotettava, jota pitää ohjata ja patistaa ja rangaista. Siksi meidän on pyrittävä ei ainoastaan aktiivimallin kumoamiseen, vaan holhoavan, alistavan ja ihmisiä epäkunnioittavan politiikan lopettamiseen tyystin.

Haluan työväenluokalle vapauden, turvallisen tulevaisuuden ja taloudellisen itsemääräämisoikeuden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyvä kirjoitus viime vuosien menosta erityisesti tämän hallituksen ajalta.

Ylen uutisissa oli viime viikonloppuna mielenkiintoinen kirjoitus: "Miksi sotesta ja työllisyydestä puhutaan kuin uskonnosta? Retoriikan tutkija: päätöksiä runnotaan syyllistämällä ja lietsomalla huonoa omaatuntoa."

Tutkijatohtori Jouni Tilli kuvaa artikkelissa nykypäättäjien poliittista puheenpartta moralisoivaksi kuripuheeksi. Hän toteaaa mm seuraavaa:

"Retorinen tulokulma on ollut tällä hallituskaudella hyvin papillinen. Taloudellisia ja yhteiskunnallisia asioita on lähestytty moraalin ja moralismin kautta. Avainsanoja ovat vastuuttaminen, velvollisuus ja aktiivisuus."

"Puheenparsi on uskonnollissävyistä. Periaate on sama kuin kristillisen teologian perissynnissä. Kyse on symbolisesta velasta, jota ei voi kuitata. Siitä on toki pitkä matka nykyajan uusliberalistiseen retoriikkaan, mutta se ilmenee siten, että esimerkiksi sosiaaliset oikeudet esitetään eräänlaisen velkana."

Tutkija kuvaa erityisesti Kokoomuksen onnistuneen retoriikassa:

"Muut eivät ole onnistuneet kokoomusta kovin hyvin haastamaan, vaikka monasti kokoomuksen "vapaus" on tarkoittanut aika kapeaa ”vapautta”. Vapautta niille, joilla on rahaa. Kokoomus on erittäin hyvä kamppailussaan käsitteistä. Heidän määritelmänsä ovat usein ottaneet itsestäänselvyyksien paikan."

https://yle.fi/uutiset/3-10100555

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Voi hyvänen aika minkälaista lässytystä.

Ei mitään realismia koko tarinassa, ainoastaan halutaan kertoa ettei hallitus taaskaan ole tehnyt mitään oikein.

Työ tuo sitä hyvinvointia kaikille ja tämä hallitus on saanut työllisyyden hienoiseen kasvuun mutta sekään ei näille komukoille ja vihervassareille näköjään riitä vaan on pelkästä negatiivinen asia.

Käyttäjän Mira-VeeraAuer kuva
Mira-Veera Auer

Hyvä Erkki Martikainen.

Työllisyyden kasvattaminen on onnistunut temppujen avulla. On lisätty mahdollisuuksia nollasopimusten, osa-aikatyön ja maksuttoman työn käyttöön. Että sellaista hurjaa työtä tämä hallitus tekee.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Arvoisa Mira-Veera Auer

Tämän hallituksen aikana on saatu ulkomaille vientiä kasvatettua rutosti ja sen kautta myös yrityksille tuottavaa tekemistä johon ne tarvitsevat työntekijöitä kiihtyvällä tahdilla. Se helpottaa työttömyyden hoitoa valtakunnassa. Tietenkin on osa sellaisia työttömiä jotka eivät milloinkaan tule löytämään heille sopivaa työtä ja heillekin on kehitettävä menetelmät tulla elämässä toimeen, nämä pitkäaikaistyöttömät annettiin tälle hallitukselle lahjaksi entisiltä hallituksilta joiden tempputyöllistämiset eivät onnistuneet mutta nyt on näidenkin työttömien määrä saatu pikkuhiljaa vähenemään.

Vain taloudellisesti kannattava liiketoiminta takaa työtä. Suomella kun ei suuria öljyesiintymiä ole joista pumpata kaikille hyvinvointia lahjaksi, on jakovara tehtävä työtä tekemällä ja käymällä kauppaa ulkomaille niillä tuotteilla joita voimme korkean ammattitaidon omaavina valmistaa.

Että sellaista hurjaa työtä tämä hallitus tekee.

Toimituksen poiminnat